Az európai chip-törvényre vonatkozó javaslatot a tagállamok nemrégiben ismét megerősítették, mielőtt arról jövőre döntenének az Európai Parlamentben. A jelentős finanszírozást is kilátásba helyező törvénnyel Európa megduplázhatja jelenlegi gyártói és fejlesztői kapacitásait, az ezirányú szakképzésekre fordított támogatással pedig enyhíthető lesz a képzett munkaerő jelenlegi hiánya.

EU chip törvény

Brüsszel idén februárban javasolt egy átfogó intézkedéscsomagot, nevezetesen a Chips for Europe törvényt az Európai Unió félvezető ökoszisztémájának a megerősítésére, amiben komoly szerepet játszottak a koronavírusjárvány idején tapasztalt óriási chiphiányból eredő nehézségek. Ebben a csomagban a tagállamok támogatják a félvezető-ellátási láncban fellépő zavarok nyomon követésére és enyhítésére irányuló intézkedéseket is.

Középtávú cél a piaci részesedés megduplázása

A program 43 milliárd eurós finanszírozást tesz lehetővé állami és magánforrások kombinációjából. Az európai félvezető-szektorba való tőkejuttatás célja a kontinensen gyártott chipek arányának a megduplázása. A cél, hogy 2030-ra a jelenlegi 10 százalékról 20 százalékra növeljék a kontinens félvezető-ipari szereplőinek a globális piaci részesedését.(A világon 2020-ban 1 milliárd mikrochipet gyártottak.)

A Reuters egyik korábbi tudósítása szerint az Európai Bizottság igen sürgetőnek tartja a lépést, mivel a közelmúltban tapasztalt globális processzorhiány miatt az autóipartól az egészségügyi eszközök gyártásáig számos ágazatban kényszerültek gyárak bezárására az ipari szereplők. Egyes tagállamokban az autóiparban a termelés akár az egyharmadával is csökkent 2021-ben.

A brüsszeli jelentés arra is rávilágított, hogy „a félvezető-értéklánc globális függősége igen jelentős. Az ellátás korlátozott számú vállalattól függ és „összetett geopolitikai kontextusban” értelmezhető. Jelenleg ugyanis a félvezetőipart az ázsiai vállalatok uralják, ami ellen – az amúgy ugyancsak fontos szállító Egyesült Államok – is lépéseket tesz a saját termelése további növelése felé. Washington ígéretet tett arra, hogy 52 milliárd dollárt fordít az ottani félvezetőgyártásra, mivel versenyezni kíván Kínával.

Európa lépése válasz az Egyesült Államokéra, a Chips for Europe kezdeményezés keretében Brüsszel a tagállamok és más társult országok forrásainak az összevonásával erősítené a kontinens versenyképességét, miközben 11 milliárd eurót bocsátana rendelkezésre a meglévő k+f, innováció és a munkaerő képzésének a megerősítésére.

Az EU enyhített a finanszírozási szabályokon

A lépés részeként az EU lazított a finanszírozási hozzáférésen is, enyhítve a szabályokat, amelyek lehetővé teszik az induló vállalkozások számára, hogy állami támogatással és befektetőkön keresztül gyárak építésébe invesztáljanak.

A digitális átalakulással új piacok jelennek meg a félvezető-ipar számára, beleértve az önvezető autózást, a felhő technológiát, a dolgok internetét(IoT), a hálózati kapcsolatokat, az űr- és biztonsági ipart és a szuperszámítógépeket.

A chip törvény javasolja sok egyéb mellett az eddiginél dinamikusabb beruházást a következő generációs technológiákba, a legmodernebb chipek prototípus-készítéséhez, teszteléséhez és kísérletezéséhez szükséges tervező eszközökhöz való hozzáférést.

Biztosítani ajánlott a megfelelő tanúsítási eljárásokat az energiahatékony és megbízható chipekre a kritikus alkalmazások minőségének és biztonságának a garantálása érdekében. Fontos az is, hogy az eddigieknél beruházóbarátabb legyen a keret az európai gyárak létesítéséhez.

Támogatni szükséges az innovatív startupokat és a kkv-kat a tőkefinanszírozáshoz való hozzáférésben, a készségek, a tehetség és az innováció előmozdítását a mikroelektronikában, további nemzetközi partnerségek kiépítését a hasonló gondolkodású országokkal.

A tagállamok az ajánlással összhangban megkezdték a koordinációt is. Ennek célja a félvezető-értéklánc jelenlegi helyzetének a megértése az EU-ban, a lehetséges zavarok előrejelzése, valamint a megfelelő korrekciós intézkedések meghozatala a mostani hiány leküzdésére a törvény elfogadásáig. Az első lépések egyikeként az Európai Bizottság konzultációt indított a félvezető-ellátási láncról.

Az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak meg kell vitatniuk az európai chip törvényre vonatkozó bizottsági javaslatokat. Ha elfogadják, a rendelet közvetlenül alkalmazandó lesz az Európai Unió egész területén.

A piaci előrejelzések nem túl derűlátóak

Mi most a tényleges piaci helyzet? Ha a rövid távú előrejelzéseket nézzük, a gyártás szempontjából nem túl rózsás, de a korábban felsorolt közép és hosszú távú technológiai fejlődés mégis indokolja a tervezett erőfeszítéseket.

Ami a rövid távú kilátásokat illeti a Gartner nemrégiben hozta nyilvánosságra 2023-ra vonatkozó előrejelzését, amely szerint a chipekből származó bevételek világszerte 3,6%-kal csökkennek. A súlyosbodó gazdasági helyzettel ugyanis egyelőre a túlkínálat válik elkerülhetetlenné. Idén a piac növekedési ütemét 4 százalékosra teszi az elemző cég, amiből várhatóan 618 milliárd dollár bevétele származhat a világ félvezető-gyártóinak.

Az előrejelzések szerint a chipekből származó globális bevétel 2023-ban nem éri el a 600 milliárd dollárt sem, pedig a korábbi becslések még 623 milliárd dolláros forgalommal számoltak.

EU chip törvény

Jelenleg a félvezető-piac a konzumer piacok és a vállalati piacok között polarizálódik. A fogyasztóvezérelt piacok gyengeségét nagyrészt a rendelkezésre álló jövedelem csökkenése okozza az infláció és a kamatlábak emelkedése miatt, de szerepet játszik az is, hogy a fogyasztói kiadásokat más területek szívják fel, nem pedig a technológia vezérelt vásárlások.

A céges piacok, mint a vállalati hálózatépítés, a vállalati számítástechnika, az ipari, egészségügyi és kereskedelmi szállítás, viszont eddig viszonylag rugalmasak voltak a makrogazdasági lassulás és a geopolitikai aggályok ellenére is.

Ez a viselkedés az elemzők szerint az infrastruktúrájuk megerősítésére törekvő vállalatok stratégiai befektetéseiből, az üzleti tevékenység bővítési terveiből és a folyamatban lévő digitalizációs stratégiákból fakad.

A memóriapiac 16%-kal zsugorodik 2023-ban

Az idei év hátralévő részében a memóriapiacon akadozó kereslet, felduzzadt készletek és a vásárlói árlenyomás figyelhető meg, emiatt a memóriatermékekből származó bevételek 2022-ben nem változnak, de 2023-ban 16,2%-kal is csökkenhet a forgalom.

A romló gazdasági kilátások negatívan érintik az okostelefonok, számítógépek és szórakoztatóelektronikai termékek gyártását, ami a DRAM-piacot túlkínálatot okoz 2023 első három negyedévében is. A Gartner elemzői szerint a DRAM-ból származó bevétel 2,6%-kal csökken, így 2022-ben 90,5 milliárd dollár körül várható, de 2023-ban 18%-kal tovább csökken, aminek a végén 74,2 milliárd dolláros forgalommal számolhatnak a gyártók a világon.

A flash memóriák piacán 2022 első negyedévében bekövetkezett nagy NAND-kiesés megemelte az árakat, és elfedte a gyorsan romló keresleti környezetet, ami 2022 harmadik negyedévében többletkészletet eredményezett, ez várhatóan 2023 első felére is kiterjed. Emiatt az idei bevételek 4,4%-kal 68,8 milliárd dollárra csökkennek, de nagyobb, 13,7 százalékos esés várható 2023-ban, ami miatt a forgalom 60 milliárd dollár alá zuhan.