A hazai kis- és középvállalkozásokat laptophasználati szokásairól kérdezték egy friss kutatásban, amely egyebek mellett azt is megállapítja, hogy a rendszeres tisztítással meghosszabbítható a készülékek élettartama.

Laptop szerviz?

A laptop a mindennapok munkaeszközévé vált, jelentősége a világjárvány miatt távmunkára váltóknál még nagyobb lett. Ezek a készülékek komoly kiadásokat jelenthetnek a cégeknek, amiken egy kis odafigyeléssel és rendszeres karbantartással látványos összegeket lehetne spórolni – derül ki a laptophardware.hu, alkatrész webáruház felméréséből.

A többség 3-5 évente cseréli a laptopjait

A válaszadók háromnegyede válaszolta azt, hogy évente 1 millió forintnál kevesebbet költ laptopokra, de a fennmaradó egynegyed esetenként akár 10 millió forintot is fordíthat új eszközök beszerzésére vagy szervizelésére.

A felmérés szerint a megkérdezettek csupán 17%-a cseréli le a céges laptopokat egy-két évente, a többiek inkább három-öt évente vásárolnak új számítógépeket.

„Azt szoktuk mondani, hogy egy korszerű laptop külső-belső tisztításával minden egyes alkalommal egy évvel meg tudjuk hosszabbítani a laptop élettartamát. A technológiai fejlődés miatt ezt nyolc-tíz éves korig javasoljuk, felette már mi sem szívesen vállaljuk a karbantartást, mert akkor már annyira elöregszik a készülék a sok hőhatástól, hogy elfáradnak benne az alkatrészek, a műanyag elemek elrepedhetnek, eltörhetnek. De addig nyugodtan lehet őket használni” – hangsúlyozta a Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője.

A legtöbben a lassú működésre panaszkodnak

Az alkalmazottak által leggyakrabban felvetett problémák között 42%-kal vezet a készülékek elavultsága, illetve egyharmaduk teszi szóvá, ha a használt készülék lassan működik, megnehezítve a munkavégzést.

„A laptopok gyorsítása érdekében gyakori megoldás lehet a gépek mechanikai tisztítása. A gépet így ugyanis megszabadítjuk a portól, ami elősegíti a melegedést. Ha pedig kicseréljük benne a hőátadó pasztát, akkor gyorsabb lesz” – hívja fel a figyelmet Krajnyák Tamás.

A készülékek gyorsabb működését szolgálja még az operációs rendszer cseréje vagy bővítése. Ha pedig nagyon régi operációs rendszerről van szó, a megoldás az újratelepítés lehet.

Sokan jelölték meg legfontosabb szempontként azt is, hogy az adott készüléknek milyen az ár-érték aránya, de legalább ennyien választanak az alapján, hogy a laptopot mire fogják használni. Sokuknak számít a márka, viszont mindössze 15% veszi figyelembe informatikus vagy hozzáértő munkatárs javaslatát.

Csak panasz esetén keresik a szervizeket

Csupán a válaszadók fele viszi el évente a laptopját szervizbe, abban az esetben is, ha nincs vele kapcsolatban nagyobb probléma. A többiek csak akkor keresik fel a javító szakembereket, ha már baj van.

A válaszadók negyede arra hivatkozva hanyagolja a szervizek felkeresését, mert a munkaeszközt nem tudják napokig nélkülözni. Erre is van megoldás, ha a nyári vagy a téli szabadságolások során adják le a cégek a laptopokat karbantartásra.