A mesterséges intelligencia adatfelhasználásban nyújtott előnyeiről beszélt az idei Brain Baron a Vodafone Magyarország adatokért felelős vezetője, rámutatva ennek költségcsökkentő és környezetvédő hatásaira.

Brain Bar 2020

A jövőfesztivál keretében tartott előadásában Szőke József elmondta, hogy a ma rendelkezésre álló adatmennyiség – beleértve a digitális fotókat, videókat, telefonszámokat – 90 százaléka az elmúlt egy évben keletkezett. Ez brutális mennyiségű növekedési ütemet jelez.

Az erre ültetett mesterséges intelligencia viszont ki tudja szűrni a számunkra, hogy mik azok az értékes elemek, amiket ebből a későbbiekben előrejelzésekre, vagy az ügyfelek támogatására fel lehet majd használni.

A mezőgazdaságból vett példával szemléltette ennek előnyeit. Az okos mezőgazdaságban már rendelkezésre állnak olyan, műholdképeket feldolgozó alkalmazások, amelyek a földben lévő szenzorokkal együtt építik fel a modellt, ami meg tudja mutatni, hol szükséges öntözni, vagy hol van szükség növényvédő-szerekre.

Ez azért nagyon fontos, mert sem környezetvédelmi, sem költség szempontból nem mindegy, hogy egy többszáz hektáros termőföld egészét permetezzük le, vagy csak azokat a részeket, ahol tényleg szükséges a kártevőirtás.

A nagyvállalatoknak, mint amilyen maga a Vodafone, felelőssége van abban is, hogy az adatok biztonságban legyenek. Felhasználásukra pedig kizárólag az ügyfelek engedélyével és kölcsönösen előnyös helyzetekben kerüljön sor.