A hálózatba kapcsolt eszközök számának a gyarapodásával egyre növekszik az igény a hálózatok végpontjain végzett számítási kapacitások iránt. Milyen új kihívásoknak kell megfelelnie az edge computing néven ismert megoldásoknak? Erről beszélgettünk a téma egyik hazai szakértőjével.

Edge computing

„Az edge infrastruktúra mindig is ott volt a számítástechnikában, ami lényegében nem más, mint adatközponti végpont, és nem az a számítógép, ami mellett ember ül. A fogalom mostanában vált felkapott szlogenné, és nőtt meg iránta a rendelkezésre állási igény” – mondja Szarka Attila, a Schneider Electric Magyarország adatközponti szakértője.

Szarka Attila Schneider ElectricHozzáteszi: az internet maga is átalakulóban van, épülnek a nagy adatközpontok, meg a felhőmegoldások, de a hálózatokon előforduló késleltetés, illetve a sávszélesség korlátai miatt egyre nagyobb a helyi adatfeldolgozási igény. Ennek eredményeként hibrid infrastruktúrák jönnek létre.

Az edge-trendek nálunk pár éves késésben vannak

Magyarországon ez ma főleg az iparban jelenik meg, a fejlett világ nyugati részén viszont már aktív részesei az iskolák és a kórházak, amikre itthon nincs elég pénz. Nálunk még szóba jöhetnek a lakosságot kiszolgáló területek is: a távközlés, a tartalomszolgáltatás, ahol már intenzíven folyik a digitális transzformáció.

Jelen van az edge computing az önkormányzatoknál is, valamint a kiskereskedelemben, ahol egyelőre a nagyobb áruházakban jelenik meg a helyi adatfeldolgozási igény. Nemcsak a felsorolt felhasználási területeken növekszik az igény a végponti adatfeldolgozás iránt, hanem it-biztonságban is, ahol fontos, hogy minél hamarabb lehessen reagálni egy esetleges támadásra.

A magyar piacon zajló ilyen irányú fejlesztésekről konkrét statisztikák nincsenek, de az elmondható, hogy az ipari üzemek egy része az anyagi lehetőségek szűkössége miatt van némi lépéshátrányban. Összességében azonban elmondható, hogy az edge-t jellemző trendek pár év késéssel nálunk is megjelennek.

„A kereslet felfutása miatt pedig egyre nagyobb ütemben épülnek ki ezek az infrastruktúrák, ami maga után vonja az üzemeltetésük, azon belül is a távoli menedzsment iránti igény megnövekedését is”– emeli ki a szakértő.

Fontos az egységesítés, szabványosítás

Ezek az eszközök jellemzően felügyelet nélküli helyeken működnek, így például ha probléma adódik, akkor nagyon fontos, hogy a helyszínre érkező szakértőnek ne azzal menjen az ideje, hogy ismerkedik az adott berendezéssel, hanem mindent ugyanott találjon. Ez egyébként az installálásnál, beszerzésnél is meghatározó szempont lehet.

Az egységesítésnél elsősorban az a fontos, hogy adott cégen belül egységes infrastruktúrát hozzanak létre a különböző telephelyeken, mert akkor azok üzemeltetése is egyszerűbb lehet, a tanulási folyamat lerövidülhet.

„Egy edge megoldás üzemeltetéséhez a Schneider Electric-nél minden megtalálható, (Rack, energiaelosztás, UPS, hűtés, környezetfelügyelet) az egyes elemek egyenként termékként is elérhetők. Van hozzá speciális edge-konfigurátorunk, a partnereink és a viszonteladóink, össze is tudják állítani a teljes konfigurációt. Azok az ügyfelek viszont, akik szolgáltatásként tartanának igényt a megoldásra, azt ugyancsak a partnereinknél, viszonteladóinknál rendelhetik meg. A viszonteladóinktól beszerezhetők az edge computinghoz szükséges IT-eszközök is” – sorolja Szarka Attila.

Edge computer

Az egységesítés előnyei

És, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az edge computing környezet kialakítása során? Sokféle megoldás létezhet, a szabványosítás sem arra vonatkozik, hogy minden ügyfél ugyanazt a megoldást használja, hanem hogy a saját rendszerén belül próbáljon meg egységesíteni.

„Az egységesítés egyszerűsíti a karbantartást, a távmenedzsmentet, csökkenti az emberi hibák előfordulását. Ezen belül is az egyik legfontosabb pont a távmenedzsment. A Schneideren belül minden felügyeleti megoldás az EcoStruxure platform alá tartozik. Az IT megoldások számára az EcoStruxure IT, az ajánlott felügyelet. Ebben több termék is van, az egyik alapfelügyeleti platform a már említett EcoStruxure IT Expert” – mutat rá a szakértő.

A megoldás piaci bevezetésekor még leginkább az edge-re volt kihegyezve, ma már ennél jóval több. A felhőalapú rendszer segítségével az üzemeltetők egy elosztott rendszerben, akár mobileszközökön is, bárhonnan tudják ellenőrizni a peremhálózati eszközök állapotát, vagy értesítést kapnak, ha szokásostól eltérő jelenség tapasztalható. (A mobilos elérés azért is fontos, mert a munkaerőpiacra belépő új generáció egyre inkább elvárja azt, hogy mobilon keresztül is tudjon munkát végezni.)

Egymással is tudnak kommunikálni a felhasználók a rendszeren belül, hogy éppen ki mozgósítható. A felhőalapú megoldás csak azokat az adatokat gyűjti, amelyek a rendszer működésére vonatkoznak, nem érint üzleti szempontból érzékeny adatokat. Egyoldalú, titkosított adatcsatornán keresztül kerül be az adat a felhőbe, vagyis a megoldás az adatvédelem szempontjából is nagyon biztonságos. Azt, hogy milyen adatokat gyűjtsön a rendszer, az ügyfél határozza meg.

A folyamatba bevonható akár egy külső üzemeltető cég is, mindez úgy, hogy nem kell bejelentkezni az adott cég VPN hálózatán keresztül, ami biztonságtechnikai szempontból kritikus dolog lehet.

A felsővezetők akár a teljes rendszerre rá tudnak látni. Ez egy olyan felügyeleti megoldás, amelyben már több százmillió adat található, és ezek alapján nemcsak arra nyílik lehetőség, hogy a saját rendszerünk működését kövessük, hanem azt is láthatjuk, hogy a sokmillió más berendezés adataihoz képest hogyan viszonyul a miénk.

Egyedinek számító komplex megoldás a távmenedzsmentre

A felhőalapú rendszernek sok előnye van, többek között az, hogy ebben rugalmasan alakítható a hálózatba kapcsolt számítógépek száma. Előny továbbá egy megvásárolt szoftverrel szemben, hogy a cloudos megoldásban nem kell a frissítésekért és a támogatásért fizetni, utóbbiban viszont igen.

A helyszínre telepített adatgyűjtő szoftver ingyenes, a teljes rendszer pedig korábban 30, most a vírushelyzetre tekintettel 90 napig – korlátozás nélkül – teljesen ingyenesen használható, vagyis a végleges döntés előtt kipróbálható.

A szakértő felhívja a figyelmet egy másik adatközponti infrastruktúramenedzsment szoftverükre(DCIM) is. Az EcoStruxureAdvisor az IT Experttel együtt alkot egy a jelenlegi piaci kínálatban egyedinek számító komplett DCIM csomagot, ami szintén elérhető felhős és on premise változatban is. Az EcoStruxureAdvisor egy tervező, nyilvántartó eszköz, ami a mindennapi üzemeltetésben nyújt támogatást az informatikusoknak, ugyancsak mobilon is elérhető funkciókkal.

Segít az adminisztrációban, a riportok elkészítésében, illetve analitikai funkcióival támogatja egy új eszköz elhelyezésének a tervezését is.

–A cikk a Schneider Electric Magyarország támogatásával készült