A szándék továbbra is meg van a cégek többségénél a digitalizáció folytatására, de a kezdeti lelkesedést lehűtik a folyamat során szerzett tapasztalatok, legfőképpen az, hogy az eddigi fejlesztések kevés kézzelfogható üzleti hasznot hoztak.

Késik a digitalizáció

Ez derül ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég több mint ezer döntéshozó bevonásával készült EY Digital Investment Index globális felméréséből. A digitalizáció sikeressége érdekében a cégek vezetésének láthatóvá kell tennie az ezzel kapcsolatos beruházások megtérülését. Ehhez viszont új megközelítések és mérési megoldások kellenek.

Digitalizációs célterületekben vezet az IoT, az AI és a felhő

A megkérdezett vezetők több mint a fele az elmúlt két évben a dolgok internetére – IoT, a felhő alapú számítástechnikára(53%) és a mesterséges intelligenciára(AI) költött(52% ). A következő két évre viszont a kétharmaduk (62%) már úgy gondolja, hogy radikálisabban kell átalakítaniuk a társaságuk működését ahhoz, hogy jobban megfeleljenek a piaci elvárásoknak.

A gyökeres változáshoz a legtöbben az eddig felsorolt innovatív technológiákat használnák fel. A dolgok internetére a 67 százalékuk szavaz, mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket 64, felhőalapú számítástechnikát 61 százalékuk akar.

Előkelő helyen szerepel még a blokklánc, a fejlett kibervédelem, vagy a robotizáció, viszont a közeljövőre nézve egyelőre még kevesebb figyelmet kapnak az autonóm járművek, vagy drónok, a 3D-nyomtatás és a kvantum számítástechnika.

Fejlesztési irányok

Nehezen kimutathatóak az üzleti eredmények

A fejlesztések üzleti eredményre gyakorolt hatását ugyanakkor sok esetben nehéz rövidtávon számszerűsíteni. Eddig csupán minden tizedik cégnek sikerült javuló teljesítménymutatókat elérnie, és a válaszadók mindössze 7 százaléka számolt be arról, hogy teljes mértékben ki tudta használni az AI és az IoT előnyeit.

„Fontos, hogy a cégvezetők tisztán lássák: a digitalizáció ma már nem a növekedés egyik eszköze, hanem a túlélés feltétele. Lehet, hogy egy vállalat nem érzékeli például a webshop bevezetésének jelentős eredményeit, online értékesítés nélkül azonban hosszú távon biztosan csökkenne a piaci pozíciója. A technológiai fejlesztések tehát ahhoz szükségesek, hogy a cégek versenyben tudjanak maradni ” – mondja Demeter Ákos, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének partnere.

Hozzáteszi: „az eredmények igazolásához ezért is van szükség célorientált stratégiára, folyamatokra és mérésre, amikkel világosan kivehető a jövőbe mutató megoldások pozitív hatása, legyen szó akár a szervezet hatékonyságának növeléséről, akár a költségek csökkenéséről.”

A digitalizáció mérési mutatója a RODI

A kutatásba bevont cégek alig negyede méri aktívan a digitális befektetések megtérülését (RODI – ReturnOn Digital Investment), ennél sokkal gyakoribb a pénzügyi teljesítmény (57%) vagy a működési hatékonyság (46%) mutatóinak a vizsgálata. Pedig a szakértők tapasztalata szerint a digitális megtérülést elemző társaságok nagyobb valószínűséggel értek el több mint 5 százalékos javulást a területen, emellett megalapozottabb stratégiai döntéseket tudtak hozni.

A válaszadók több mint fele szerint a RODI bevezetéséhez ugyanakkor vállalatuknál nincs meg a szükséges világos irányelv, az összehangolt vezetés, illetve a készségek, eszközök és adatok hatékony kombinációja.