Egyre több a háztartásunkban az elektronikus berendezés, ezek mindegyikének lehet egy másik berendezés működésében zavart okozó kisugárzása.

Rádiófrekvenciás zavarforrások a háztartásban

A rádiófrekvenciás zavart okozhatja a berendezések meghibásodása, vagy a nem megfelelő használata, illetve a rossz beállítása is. Sőt, egy eszköz már a gyártását követően is lehet zavarforrás, és olyan módon is meghibásodhat, hogy azt a használója sem veszi észre. Szinte bármilyen elektronikus berendezés okozhat zavart, legyen az egy LED-es fényforrás vagy egy egyszerű izzólámpa is – hívja fel a figyelmet a rádiófrekvenciás zavarok vizsgálatával, kiszűrésével is foglalkozó Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH).

A zavart okozó berendezések között lehetnek olyanok is, amelyeket nem az európai piacra gyártottak, és internetes vásárlással kerülnek be az országba.(Ezek előzetes bevizsgálása még a webkereskedelem korszaka előtt kötelező volt, azóta ezt a jogszabályt eltörölték.)

A régiónként, országonként eltérő frekvenciafelosztás is bezavarhat

Az amerikai kontinensről behozott, az ottani előírásoknak megfelelő vezeték nélküli telefonokon túl okozhatnak gondokat a DECT 6.0 rendszerű VoIP-telefonok, a kamerás vagy csak hangot továbbító gyerekőr-készülékek, illetve a fejhallgatók is. Mivel az európai és az amerikai frekvenciafelosztás ezen a területen eltér, a nem európai felhasználásra szánt – CE-jelölés nélküli – berendezések zavarhatják a mobilszolgáltatók bázisállomásait.

A 2.4 GHz es és az 5.6 GHz es wi-fi sávot használó berendezésekre – például a vezeték nélküli térfigyelő kamerákra – vonatkozó frekvenciahasználati szabályozás nem csak régiónként, hanem akár országonként is eltérő lehet.

Ezért fontos az üzembehelyezés során helyesen beállítani a régiót – a legtöbb esetben közvetlenül Magyarország is kiválasztható – ellenkező esetben súlyos zavart is okozhat az adott frekvenciasávot jogszerűen használó szolgáltatás számára.

Jelerősítőket csak a mobilszolgáltatók telepíthetnek és üzemeltethetnek

A nem megfelelő jelerősítők is okozhatnak gondokat, pedig éppen ezek az eszközök javítanák a mobilhálózat elérhetőségét a nem kellően lefedett területeken. Ezért a jogszabályok szerint csak a frekvenciasáv használati jogával rendelkező mobilszolgáltató telepíthet és üzemeltethet ilyen berendezéseket.

Gyakori hibajelenség, hogy a távirányítók (kapunyitók, riasztók, mozgásérzékelők és játékok ) hatótávolsága jelentősen csökken. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a frekvenciasávot rendszeres időközönként használó másik eszközben (pl. egy időjárás-állomás kültéri egységében) lévő elem merült le, az eszköz „párja” viszont igyekszik felvenni a kapcsolatot a lemerült elemű egységgel, ezáltal folyamatosan használja a frekvenciasávot, elvéve a lehetőséget más eszközöktől.

Az NMHH az elmúlt évtizedben ezernél is több zavarforrást tárt fel, és szüntetett meg, hogy a háztartásokban az egyik rádiófrekvenciás jelet használó berendezés ne korlátozza egy másik működését – áll a hatóság közleményében.