Őszi okos készülék premierjén tervezi bemutatni a Samsung az első vércukorszint-mérő okosóráját, amellyel szúrásmentesen ellenőrizhető a vér glukóz szintje. A hazai felhasználók pedig a már meglévő készülékeiken addig is hamarosan elérhetik a vérnyomásmérés és EKG funkciót.

Vércukorszint-mérő okosóra

Már egy ideje lehetett hallani arról, hogy az okosórákban előbb-utóbb megjelenik a vércukormérési funkció. Az egyik koreai technológiai hírportál az etnews.com nemrégiben arról számolt be, hogy a Samsung második félévre tervezett idei újabb Unpacked eseményén már be is mutatják az erre képes okosórát, ami vagy „Galaxy Watch 4” vagy „Galaxy Watch Active 3” néven jelenik majd meg.

Vérvétel nélküli technológia vércukormérésre

A dél-koreai cég olyan technológiát fejlesztett ki, amely optikai érzékelőt alkalmaz a mérésre, így az eszköz vérvétel nélkül is képes érzékelni a vércukorszintet. A már piacon lévő Galaxy Watch készülékek már képesek a vérnyomás és az EKG (elektrokardiogram) mérésekre, a koreai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium tavaly pedig megadta az engedélyt a vércukorszint-mérési funkció beépítésére is.

A szenzoros technológia, ami lényegében non-invazív (beavatkozás nélküli) diagnosztikai eljárás megszabadítja a diabéteszes betegeket attól, hogy szúrniuk kelljen az ujjbegyüket, akár naponta tízszer is. Az óra által begyűjtött adatok alapján pedig képesek lesznek rendszerezettebben beállítani a napi étkezéseiket, vagy a vércukorszintjüket befolyásoló szokásaikat.

A fejlesztés során a Samsung Electronics a Raman spektroszkópián alapuló, nem invazív vércukorszint-mérési technológiával kapcsolatos kutatásait, amelyet a bostoni MIT egyetem kutatócsoportjával együtt végeztek már publikálta is a „Science Advances” nevű tudományos folyóiratban.

A Raman-spektroszkópia olyan molekuláris spektroszkópia, amely a fény és az anyag kölcsönhatását használja fel a vizsgálandó anyag felépítésének, vagy tulajdonságainak a megismerésére. Olyan hullámhosszt használ, amelyet a vizsgálandó anyag molekuláinak rezgései okoznak, amikor a lézerfény szétszóródik, miután eléri az adott anyagot.

Hírek szerint az okosóra funkció versenybe ezen a területen az Apple is beszáll, és az idén bevezetendő „Apple Watch 7” már képes lesz vércukorszint-mérésre is. Az almalogójú márka már szabadalmaztatta az erre vonatkozó technológiákat, és jelenleg teszteli a funkció megbízhatóságát és stabilitását.

A vérnyomásmérés és EKG funkció hamarosan nálunk is elérhető lesz

Magyarországon február 22-én válik elérhetővé a Samsung Health Monitor alkalmazása, amellyel egyebek mellett már a vérnyomásunkat is monitorozhatjuk és csinálhatunk EKG-mérést is. A tavaly júniustól elérhető alkalmazás, amelyet azóta közel egymillióan használnak már világszerte, az év végén kapta meg az uniós CE-tanúsítványt.

Az alkalmazáson keresztül a jövőben a Galaxy okosórák képesek a vérnyomásadatok rögzítésére. A Galaxy Watch3 vagy a Galaxy Watch Active2 készülék megfelelő kalibrálása után egyszerűen kiválasztható a vérnyomásmérés funkció. A készülék pulzushullám-elemzéssel méri a vérnyomást, amelyet a pulzusmérő érzékelő segítségével követ nyomon. Ezután a program a kalibrációs érték és a vérnyomásváltozás különbségéből határozza meg a vérnyomás értéket .

Becslések szerint világszerte körülbelül 33,5 millió embert érint a pitvarfibrilláció (AFib) , amely a kóros szívritmus gyakori formája. Az AFib gyakran okoz további szövődményeket, akár vérrögöket, szívmegállást, vagy stroke-ot.

Az EKG funkció a szív elektromos aktivitásának elemzésével működik a Galaxy Watch3 vagy a Galaxy Watch Active2 érzékelőin keresztül. A monitorozó alkalmazás megnyitásával a felhasználók kényelmes ülő helyzetben, az óra stabil rögzítése után végezhetik el a mérést.

Az alkart sík felületen pihentetve elég a másik kéz egy ujját az okosóra felső gombjára helyezni, és ott tartani 30 másodpercen keresztül. Az alkalmazás megméri a pulzust és a szívritmust, amelyeket vagy Szinuszritmus (normális, rendes szívverés), vagy AFib (szabálytalan szívritmus) kategóriába sorol.

A vérnyomás- és az EKG méréséhez telepíteni kell a Samsung Health Monitor alkalmazást a Galaxy Watch3 vagy Galaxy Watch Active2 készülékekre, valamint a Galaxy okostelefonokra. A Samsung Health Monitor alkalmazást automatikusan telepíti a legújabb frissítés, amikor azt a felhasználók letöltik a Galaxy Wearable alkalmazáson keresztül. Ezután az okosóra alkalmazása megnyit egy linket, amely a felhasználókat az okostelefonos alkalmazás Galaxy Store oldalára irányítja.