A közösségi felületeken leselkedő legújabb csapdák, mint a TikTok, vagy a DeepFake veszélyeire is felhívja a figyelmet a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve.

IT biztonság

Az átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonság közérthetően című tankönyv legfrissebb kiadásából már az is kiderül, hogyan lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat. Ezek készítői mesterséges intelligencia(AI) felhasználásával hamisítanak meg jeleneteket, például a valóságban jelen sem lévő szereplőket generálva a felvételekre.

Aktuális veszélyek, hasznos tippek

A szülői visszajelzések nyomán belekerültek a tananyagba a gyerekek által viszonylag gyakran használt online szolgáltatások (TikTok, Snapchat, Instagram) működésének leírása. Külön fejezet szól arról, hogyan érdemes otthon szabályozni a digitális eszközök használatát a gyermekek számára, és hogyan lehet megóvni őket az internetes zaklatástól.

Az új kiadás konkrét tippeket ad arra is, hogyan óvjuk meg az adatainkat utazás közben, ha idegen, éttermi vagy szállodai wifi hálózatra csatlakozunk eszközeinkkel. A frissített változatból az is kiderül, hogy felhasználóként mire kell számítanunk a bankkártyás fizetéseknél az uniós PSD2 irányelv bevezetése nyomán.

Mindezek mellett a tankönyv részletes információkat ad az internethasználat alapvető csapdáinak az elkerülésére, a mobil eszközöket és számítógépet fenyegető kártevők, csalók, vagy az álhírek kiszűrésére, az internetes vásárlás kezelésére.

A könyv első változata 2017-ben jelent meg, mint a számítógépes jogosítvány az ECDL IT-biztonság moduljának fontos eleme. Az 1968-ban alakult Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 1997 óta végzi az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL)képzési programjának magyarországi koordinációját kétszáz hazai oktató-, és vizsgaközpontban. Az alapvető informatikai tudás megszerzését segítő programhoz, amely a világ 150 országában elfogadott, mint korábban megírtuk már több mint 500 ezren csatlakoztak Magyarországon.

Szélesíteni a PC-s jogosítványt megszerzők körét

A Neumann Társaság nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (VDSZ). A szervezetek tagjai jelentős kedvezménnyel vehetnek részt az ECDL megszerzését megalapozó képzésen.

A digitális kompetenciák fejlesztésének szükségességét az is jól érzékelteti, hogy a hazai ECDL programhoz csatlakozók mintegy 80 százaléka diák, a fennmaradó 20 százalék pedig munkavállaló. Az utóbbiak közül a legnagyobb számban a 40 évesnél idősebbek vesznek részt az ECDL-képzésben, az ő korosztályuk az, amely még nem feltétlenül sajátíthatta el a számítógép használatát az iskolai vagy egyetemi évei alatt.

A társaság várakozásai szerint a munkaképes korú vizsgázók száma a következő években megközelíti majd az 50 százalékot. Ennek kapcsán Beck György, a Neumann Társaság elnöke kiemeli:

„Napjainkban már nem csak egy szűkebb kör használ munkája során számítógépet, így a hazai ECDL-képzés felfutására számítok különösképp a 40 év feletti korcsoportban, ennek tagjai ugyanis a mai fiataloktól eltérően még nem digitális bennszülöttek, és legtöbbjük az iskolai képzésében még nem sajátíthatott el digitális kompetenciákat. Ugyanakkor a mai munkahelyeken már mindenkitől, így a középkorúaktól is elvárják, hogy ne okozzon gondot a számítógép kezelése, és már nem elegendő a szövegszerkesztő, táblázatkezelő kezelésének ismerete, átfogóbb ismeretekre van szükség”.

Még vegyesen vizsgázik a program

Az ECDL ma már nemcsak az Office-programok használatáról szól, a közösségi média modulon keresztül a vizsgázók alaposan kiismerhetik az összes fontos közösségi oldal kezelését a Facebooktól a TikTokig. A vizsgázók visszajelzései alapján hamarosan egy mesterséges intelligencia modul is elérhető lesz az ECDL kurzusok között.

A tavalyi vizsgaeredmények alapján a magyar vizsgázók a legnagyobb arányban az ECDL online alapismeretek (98%), illetve az ingyenesen letölthető tananyaggal bíró IT biztonság modulját (96,4%) teljesítik sikeresen.

Ezzel szemben a felelősségteljesebb munkahelyi pozíciók betöltéséhez elvárt, haladó szintű, azaz ECDL ADVANCED prezentációkészítési modult sokkal kevesebben (59,5%) tudták teljesíteni. A szövegszerkesztés (61,4%), az adatbáziskezelés (66,7%) és a táblázatkezelés (66,7%) terén is rosszabbak a vizsgaeredmények.

Magyarország régiói közül a legtöbb vizsgázó Budapestről (közel 30%), Jász-Nagykun-Szolnok megyéből (több mint 8%), Pest megyéből (7%), Győr-Moson-Sopron megyéből (közel 7%), és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből (több mint 5%) kapcsolódik az ECDL képzési programhoz.

IT biztonság jegyzet