Mit tehetünk, hogy a házi internetünk ebben a mostani – sokféle digitális eszközzel terhelt –„maradjotthon” helyzetben is minél jobb teljesítményt nyújtson? Szakértői tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk. Mindehhez, ahol csak lehet, szélessávú internetet veszünk igénybe. A hálózatok most extrém módon terheltek, részben a home office-hoz köthető videohívások és videós konferenciabeszélgetések, részben a távoktatást segítő online tanórák, illetve a kikapcsolódást szolgáló filmletöltések és videojátékok miatt.

A helyzetet jól jellemzi, hogy az egyik legnagyobb független magyar adatkicserélő központban, a Budapest Internet Exchange-nél (BIX) március 21-én megdőlt a történelmi adatforgalmi rekord. Aznap 252,7 Gbps csúcsforgalmat regisztráltak, szemben a korábbi, 245,9 Gbps-os csúccsal.

Mire figyeljünk a wifirouternél?

Akadozó internetelérés esetén először célszerű újraindítani a felmelegedett wifiroutert, és ellenőrizni a kábelek csatlakozásait. Nagyon fontos az eszköz megfelelő elhelyezése , mert a készülék gömb alakban sugározza a jelet, miközben a falaknak árnyékoló hatása van.

A wifirouter emiatt a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehető legjobban „rálát” az ajtónyílásokra. Figyeljünk arra, hogy az eszköz szabadon legyen: ne rejtsük el a szekrénybe, és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől, a nagyméretű fémtárgyaktól is. Érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni: ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem „hord” olyan messzire – tanácsolják a hírközlési hatóság(NMHH) szakemberei.

Az NMHH az otthoni internetezés kapcsán Gyorsabbnet néven elindított egy információs honlapot, ebben azokat a megoldásokat gyűjtötték össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen.

Ne terheljük túl az eszközt

Átgondolandónak tartják azt is, hogy a családtagoknak egyszerre ténylegesen milyen digitális eszközökre van szüksége, elkerülendő, hogy túlterheljük a wifiroutert. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát. Hasznos az időpont-egyeztetés is, hogy ne essen egybe például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel.

Az akadozó internetszolgáltatást mérni is érdemes, több napon át, különböző időpontban, ehhez a szelessav.net oldal kínál szolgáltatóktól független eszközt.