Mit hozott a családok életébe a digitalizáció, hogyan változik ennek révén a nemzedékek közti kapcsolat, a tudás átadása, a mindennapi élet megszervezése?

Digitalizáció a családok életében

A Most Fórum, a Magyar Telekom innovációs rendezvénysorozata legutóbb ezt a témát járta körül. Bár a család az egyik legszorosabb közösség a társadalomban, még ezen a szűk körön belül is eltérő a nyelvhasználat, illetve a kommunikáció módja.

A digitális eszközök és felületek új csatornákat teremtenek, ezeket a fiatalabb korosztályok „bennszülöttként” azonnal használatba vesznek, míg ugyanez az idősebbek számára kevésbé magától értetődő.

Növeli vagy inkább csökkenti a családra fordítható időt?

Az eNET 2019 májusában végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők kétharmada szerint a digitális megoldások hozzájárulnak a család együtt tartásához, ugyanakkor a netezők több mint háromnegyedével előfordult már olyan eset, hogy úgy érezte, a digitális eszközök és az internet lecsökkenti a családdal tölthető időt.

Mit kell tennünk azért, hogy az új technológiák ne gátat, hanem hidat képezzenek a családtagok között? Hogy érhetjük el, hogy mindenki beszélje a digitalizáció nyelvét, és ezáltal erősödjenek a családon belüli kötelékek?

Az eseményt megnyitó beszélgetésben D.Tóth András műsorvezető engedett bepillantást testvérével D.Tóth Kriszta, író újságíró közös digitális életébe: „Mindig is jó tesók voltunk. Amióta viszont együtt dolgozunk, az online kapcsolatteremtésünk hatványozódott. Nem is tudjuk, mi lenne velünk, na meg a projektjeinkkel, ha nem lehetne táblázatokat megosztani egymással, vagy ne tudnánk a kommunikáció leggyorsabb formáit használni. Ránk nagyon igaz, hogy a digitalizált világ szorosabbra fűzte köztünk a kapcsolatot.”

Gyerekjogi szakértőként Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője kiemelte: „ma a családok egyik legkomolyabb kihívása, hogyan tudják az egymásra való odafigyelés, a bizalom és a kölcsönös megértés szolgálatába állítani a különböző okos eszközöket, s mindebben generációkon átívelően jól együttműködni egymással.”

A szülők felelőssége

Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekgyógyász szakorvos mindenekelőtt a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet: „Mielőtt a gyerekeink mobilozási szokásai miatt bosszankodnánk, előbb vizsgáljuk meg a saját digitális eszközhasználati szokásainkat, és a gyerekeink irányába mutatott szülői odafigyelésünket, következetességünket, felelősségvállalásunkat.”

Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese is a digitalizáció teremtette lehetőségeket emelte ki: „a digitalizáció, a családban is óriási fejlődést hozhat. A digitális eszközök segíthetnek összetartani és szervezni a család életét, kialakítani a belső munkamegosztást, fenntartani a kommunikációt – akár egymástól távol élő családtagok között is.”

A rendezvénysorozat októberi eseményén a digitális sikersztorikról beszélgetnek a szakértők.