Online alapismeretekben jók vagyunk, az irodai programok viszont már gyengébben mennek a PC-s jogosítványért folyamodók körében. Ez derül ki a hazai ECDL képzést koordináló Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) legfrissebb elemzéséből.

ECDL

A társaság 22. éve felügyeli a digitális ismeretek megszerzését célzó, a világ 150 országában elfogadott Európai Számítógép-használói Jogosítvány(ECDL) elnevezésű oktatási programot. Ehhez itthon a program indulása óta több mint félmillióan csatlakoztak. Tavaly mintegy tízezren tettek próbát, az ő vizsgaeredményüket vizsgálta meg az NJSZT.

A biztonságos nethasználat a vizsgán már nagyon jól megy

Az eredményekből kiderül, hogy a magyar vizsgázók a legjobb arányban (98%) az online alapismeretek modulját teljesítették. Az internet alapvető szolgáltatásainak használatához szükséges tudásanyag igen népszerű az idősebb vizsgázók körében is.

Hasonlóan kiemelkedően magas, (96,4%) volt tavaly a sikeres vizsgák aránya az IT-biztonság modulban is, amely az online szolgáltatások biztonságos használatához nyújt segítséget. A PC-s KRESZT, vagyis a számítógépek alapvető kezelésének az elsajátítását célzó számítógépes alapismeretek modult is igen magas, 95,3 százalékos arányban teljesítették a vizsgázók.

„ A vizsgázók jelentős része digitális bennszülött, akik már készségszinten használják a számítógépet és az internetet. A digitális alapkészségek megléte ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a mindennapokban nélkülözhetetlen valamennyi kompetencia birtokában lenne egy diák” – emeli ki Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója.

A 2018-as jelentkezések alapján egyébként a hazai ECDL-vizsgázók legnagyobb hányada (51%) 18 évnél fiatalabb. A 27-45 éves korosztály (23%) körében is népszerű a program, míg a 19-26 évesek korosztályából érkezik a résztvevők 16%-a. Az ECDL-re pályázók 10 százaléka 46 évesnél idősebb, ezen belül a 61 évnél idősebbek részesedése viszont egyelőre csupán 1%.

A munkához szükséges számítógépes tudásban még van hová javulni

A munkahelyeken szükséges számítástechnikai ismeretekből már alapszinten is jóval kevesebb volt tavaly a sikeres vizsga. Az irodai modulokra jelentkezők közül táblázatkezelésből 83,7%, adatbázis-kezelésből 86,9%, szövegszerkesztésből 88,7% teljesítette sikerrel a vizsgát. A prezentációkészítés viszont már sokkal jobban megy a vizsgázóknak, ebből a modulból a sikeres vizsgát tettek aránya 93,8% volt tavaly.

A komolyabb munkahelyi pozíciók betöltéséhez elvárt, haladó szintű, azaz ECDL ADVANCED prezentációkészítési modult még ennél is jóval kevesebben (59,5%) tudták teljesíteni. A haladó szintű szövegszerkesztés (61,4%), az adatbáziskezelés (66,7%) és a táblázatkezelés (66,7%) terén is gyengébbek voltak az eredmények.

„Mindez azt jelzi, hogy bár napjainkban már a kisgyerekek is önállóan elboldogulnak egy táblagép vagy okostelefon használatával, életkortól függetlenül igény van a magasabb szintű informatikai ismeretek megszerzésére is, hiszen ezeket ma már a legtöbb munkahelyen elvárják a jelentkezőktől” – húzza alá Beck György, az NJSZT elnöke.

Tesztelik a közösségi médiahasználat modult, felkészül a robotika és az AI

A technológiai fejlődéssel együtt az ECDL képzési anyagát és a vizsgák tartalmát is folyamatosan frissíteni kell. Az NJSZT munkatársai már diákok körében tesztelik az új, biztonságos közösségimédia-használati modult. A jelentős érdeklődés nyomán pedig már a robotikai, és a mesterséges intelligenciával(AI) kapcsolatos képzés előkészületei is folyamatban vannak.