A napokban adta ki a magyar álláshelyekre vonatkozó friss fizetési felmérését a Hays személyzeti tanácsadó cég. A műszaki területeken a korábbi évekhez hasonlóan növekedtek a fizetések, ami várhatóan a jövőben is folytatódik.

Tavaly ennyit kerestek nálunk az informatikusok

A szakemberhiány szinte minden szektorban megfigyelhető, ennek következtében a munkavállalóknak nagyobb az alkupozíciója munkahelyváltás vagy bértárgyalás esetén.

Egyre többen keresik az adattudósokat és a Devops mérnököket

Az informatikai szakmákhoz kapcsolódó bérek növekedése 2019-ben sem állt meg, mivel a piac továbbra sem rendelkezik elegendő, jól képzett szakemberrel. A legkeresettebb szakemberek még mindig a szoftverfejlesztők, de jelentősen megnőtt a kereslet a Data Scientist, MachineLearning és Devops mérnökök iránt is – emeli ki a jelentés.

Hozzáteszi: verseny folyik a legjobb jelöltekért, ami a bérek további növekedését eredményezi az ezeken a területeken. Azok a jelöltek, akik alap- vagy mester diplomával, jó angol tudással és pár év az adott szakterülethez kapcsolódó munkatapasztalattal rendelkeznek, rengeteg lehetőség közül válogathatnak.

A legkeresettebbek a Java, Python, C++, C#,Angular, React programnyelveket tudó szoftverfejlesztők, de könnyen találhatnak maguknak állást az adattudósok, a gépi tanuláshoz értők és a Devops mérnökök is. (Az egyes szakmákon belüli fizetési lehetőségekről lásd külön táblázatainkat.)

Fejlesztők bére

Mérnökmenedzserek, vagy menedzser mérnökök?

A vezetői pozíciók betöltése sem egyszerű, mivel a követelmények és a feladatok még azonos pozíció elnevezés mellett is eltérőek lehetnek. Egy mérnök menedzser feladatköre lehet egy teljesen a soft skillekre építő coach szerep, de jelentheti azt is, hogy a menedzser még mindig szorosan kapcsolódók a technológiai területhez és a munkaidejének akár a 40 százalékát is a szoftverfejlesztés tölti ki.

Az informatika területén a versenyképes fizetési csomag fogalma is megváltozott, míg az elmúlt években csak a legnagyobb cégek tudtak akár 20-25%-kal magasabb béreket adni, mint a piaci átlag, addig mára egyre több vállalat nyújt kimagasló kompenzációs csomagot. Akár 200-300 ezer forintos eltérés is lehet két hasonló munkatapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő bérében, attól függően, hogy hol dolgoznak.

Infrastruktúra szakemberek fizetése

A folyamatos technológiai innovációknak köszönhetően a pozíciók és a felelősségi körök is egyre összetettebbé válnak. A technikai tudáson kívül a személyiség és a gondolkodásmód is fontos téma az állásinterjúkon.

Sok pozíció esetében van szükség a kódoláson túl olyan képességekre, mint az algoritmikus gondolkodás, a jó matematikai tudás, vagy a kiváló problémamegoldó készség.

Az automatizáció és a mesterséges intelligencia pedig olyan új munkaköröket teremt a magyar piacon is, mint a Data Scientist(adattudós), a Machine Learning(gépi tanulás) témájához értő mérnök, vagy a Computer Vision mérnök pozíciók. A cégeknek fel kell készülniük arra, hogy a tehetséges fejlesztőkért folyó harc a jövőben fokozódni fog – mutat rá az elemzés.

Új szakmák fizetések