Felpörgött az 5G-s okostelefonok kínálata, a gyártók az idei első negyedévben többet szállítottak belőle a világpiacra, mint tavaly egész évben.

Összesítette az első negyedévi 5G készülék szállításokat a Strategy Analytics. Az amerikai piackutató számításai szerint az év első három hónapjában 24,1 millió darabra nőtt a globális kínálat. Ez jóval több, mint a múlt évi teljes kínálat, ami 18,7 millió darab volt.

A 5G-s telefonok iránti kereslet – a szolgáltatást az év vége felé elindító – Kínában a legnagyobb, minden elemzői várakozást felülmúló mértékben és ráadásul mindez a koronavírus járvány kellős közepén. Az igény hasonlóan növekszik, az 5G technológiát a világon elsőként bevezető Dél-Koreában, az USA-ban és Európában is.

Nálunk tavaly októbertől kaphatóak 5G-s készülékek. A választék idén teljesedhet ki, miután márciusban sikerült lezárni a jogvita miatt hónapokig húzódó frekvenciatendert, aminek nyomán a Magyar Telekom és a Telenor is elindíthatja újgenerációs hálózatát.

A legtöbb 5G-s készüléket, 8,3 millió darabot a Samsung szállította, ami elemzők szerint az erőteljes globális disztribúciós hálózatának, a mobilszolgáltatókkal kialakított jó kapcsolatoknak és nem utolsósorban a legújabb 5G-s készülékportfóliójának, mindenekelőtt az S20 5G és az S20 Ultra 5G-nek köszönhető. A koreai márka részesedése meghaladja a piac egyharmadát.

Nem sokkal marad el tőle a Huawei, amely az idei első negyedévben 8 millió darabot szállított meghatározó részben saját otthoni piacára. A kínai márka legnépszerűbb 5G-s készülékei a Mate 30, a Honor V30 Pro és a Mate 30 Pro. A két vezető gyártó uralja a piac 68 százalékát.

A képzeletbeli dobogóra még egy kínai cég fért fel, de már jóval lemaradva az élbolytól. A vivo 2,9 milliós kínálatával az 5G-s piac 12 százalékát mondhatja magáénak. Az ötösfogat további két tagja is kínai, a magyar piacon tavaly óta aktívabb Xiaomi 2,5 millióval növelte a globális kínálatot. Friss hír a cég háza tájáról, hogy legújabb 5G-s telefonjai a MI10 és a MI 10 Pro májustól Magyarországon is kaphatóak lesz, de egyelőre csak kártyafüggetlen változatban. Az ötödik helyen álló OPPO pedig, amely már nálunk is tervezi a piacra lépését, 1,2 millió darabot szállított az év első három hónapjában, javarészt a kínai piacra.