Jövőre indul be látványosabban az 5G készülékek piaca a világon. Addigra várhatóan nálunk is kiteljesedik az operátori és a márkaválaszték. Az első hazai fecskék – Huawei Mate 20 X, LG V50 Thinq – viszont már kaphatók – egyelőre szolgáltatói konstrukcióban.

5G

Idén még lassú az újgenerációs technológia indulása a készülékpiacon, a 2019-ben eladott 5G-s mobilok aránya nem éri el az 1 százalékot. A következő évtől viszont már úgy is fogalmazhatunk, hogy repülőrajtot vesz ez a kategória, a 2020-ban eladott készülékek aránya várhatóan eléri a 10 százalékot is – állítja friss elemzésében a Strategy Analytics.

A nemzetközi piackutató októberi előrejelzése már optimistább, mint a Gartner nyár közepi jóslata. Az amerikai elemző akkor még 6 százalékra tette a jövőre eladott 5G-s telefonok arányát, hozzátéve, hogy addigra a világ távközlési operátorainak a 7 százaléka rendelkezik majd kereskedelmi szintű 5G szolgáltatással.

Az éves globális kínálat 2025-ben éri el a milliárdos mérföldkövet

Közép távon viszont még nagyobb fellendülésre számíthatunk. A Strategy Analytics szerint 2025-ben már átlépheti az évi egymilliárd darabos küszöböt az újonnan eladott 5G-mobilok száma a világon. A növekedést elősegíti, hogy a készülékgyártók ígérete szerint a jövő év második felében már nemcsak a prémiumtelefonokban jelenik meg az új technológia, hanem egyre több lesz a középkategóriás 5G-eszköz is.

5G

Az első 5Gkészülékek már Magyarországon is megjelentek, miután, mint egy hete megírtuk a Vodafone a megakasztott mobiltender ellenére el tudta indítani 5G szolgáltatását, egyelőre Budapesten. Nagyjából 400-400 ezer forintos áron jelenleg két márkából és két modellből választhatnak jelenleg a szolgáltató újgenerációs üzleti és lakossági díjcsomagjaira előfizetők, a Huawei Mate 20 X(5G)-re és a duplakijelzős LG V50Thinq-re.

Előbbi gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a készüléket, amely a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta a kínai cég első 5G-képes processzorát a Balong 5000-et is. . Utóbbi többmódú chipkészletként kompatibilis a másodiktól az ötödik generációs hálózati technológiákkal is.

Az új okostelefon mind az SA (önálló), mind az NSA (összevont) hálózati struktúrákat támogatja, így világszerte minden 5G-hálózaton működőképes, függetlenül azok telepítési állapotától.

A Huawei úgynevezett Matrix kamerarendszerrel szerelte fel a Mate 20X (5G)-t. A Leica-val együttműködésben kifejlesztett, egy 40MP-es széles látószögű-, egy 20 MP-es ultraszéles-látószögű-, valamint egy 8MP-es telefotó lencsét tartalmazó kamerarendszer fotózási képességeit a mesterséges intelligencia technológiája támogatja.

A telefon 7,2 hüvelykes FHD+ FullView OLED kijelzőt kapott, amelyet a felhasználó a gyártó külön elérhető, 4096-os nyomásérzékenységű okostolla, az M-Pen segítségével is használhat. Az 5G miatt megnövekvő adatforgalom miatt a kínai gyártó egy 4200mAh-s akkumulátorral szerelte fel a készüléket.

Újabb lendületet vesz az LG

Az 5G új életet lehelhet a 2010-es évek elején viszont még a világ 6. legnagyobb mobilgyártójának számító LG-be. Három éve vett kedvezőtlen fordulatot a dél-koreai cég mobilpiaci jelenléte, az akkor született optimalizálási stratégiának betudhatóan, ami hosszabb távon akár az üzletág megszűnését is kilátásba helyezte, a fejlesztéseket mindenesetre visszafogta.

Mint az új 5G-s készülék budapesti premierjén Piro Péter, az LG Mobil értékesítési vezetője fogalmazott: „az akkor hozott döntés nyomán nem jöttek jó termékek”. Hozzátette: szerencsére időközben jött az újabb stratégiaváltás, ami már főként a helyi igényekre fókuszál, a szerint alakítva az aktuális kínálatot. Ha valamelyik modellel adott piacon sem árban, sem specifikációban nem versenyképes, nem erőltetik, hoznak mást a globálisan rendelkezésre álló modellekből.

Az LG Mobil értékesítési vezetője itthon is sokat vár 2020-tól, reményei szerint a márka itteni részesedése megduplázható lesz. (Az LG telefonok részaránya most 2 százalékon áll.)A kereslet egyaránt növekszik a belépőszintű, a középkategóriás és a prémium termékek iránt is. Szerinte jó lépésnek bizonyult az 5G-s modellt is idejekorán behozni.

Két képernyő alapáron

Mit tud az LG V50ThinQ modell? Az okostelefon 6,4 hüvelykes, 19,5:9 képarányú QHD+ OLED FullVision kijelzője mellé az LG felár nélkül egy második, 6,2 hüvelykes képernyőt is ad. A második kijelző és maga a készülék egymástól függetlenül is használható.

Amíg az egyik képernyőn filmet nézünk, a másikon böngészhetünk, vagy élő közvetítés alatt válaszolhatunk a kommentekre, de akár játék közben is csetelhetünk. A mobilos játékok esetén a második kijelző kontrollerként is funkcionálhat, így játék közben az ujjaink nem takarják el a fő képernyőn zajló eseményeket.

A készülék öt kamerával rendelkezik, amelyből kettőbe videokép mélység-szabályozót építettek, hogy a mozgásban lévő tárgyak is tiszták maradjanak a felvételeken. Az új modell erőteljes sztereohangzása fejhallgató használatával és anélkül is érvényesül. A beépített DTS:X technológia révén az LG V50ThinQ 5G képes a különféle hangfájlok minőségének feljavítására.

Az LG első 5G készülékébe a legújabb Qualcomm®Snapdragon™ 855 mobilplatformot a Snapdragon X50 5G modemmel együtt építették be. A telefon— az LG okostelefonok közül elsőként — 4000 mAh-s akkumulátort kapott.