Nemrégiben az anyagmozgatást segítő nagy teherbírású kobotot dobott piacra a Universal Robots. Az együttműködő robotok iránt világszerte ugrásszerűen növekszik a kereslet, lássuk miért.

Kobot

A várakozások szerint a kobotokra fordított beruházások 2025-re világszerte meghússzorozódnak, az időszak végén már elérik az évi 12,3 milliárd dollár. A látványosan növekvő igény mögött az ipari automatizáció robbanásszerű fejlődése és a munkaerőhiány áll – olvasható a Markets and Markets elemzésében. A kobot ökoszisztéma pedig 2030-ra már eléri a 24 milliárd dolláros értéket, ezt már egy másik elemző cég az ABI Research állítja.

Kinek jók, és mik azok a kobotok?

A kollaboratív robotok, vagyis a kobotok a hagyományos ipari robotokhoz képest sokoldalúbb és rugalmasabb megoldást jelentenek. Az új robotikai kategóriát 2008-ban vezette be Esben Østergaard, a Universal Robots társalapítója.

Østergaard mérettől függetlenül minden vállalat számára elérhetővé akarta tenni a robottechnológiát. Ezért kicsi, könnyen kezelhető, rugalmas és gazdaságosan működtethető robotokat fejlesztett ki, melyekkel az emberek biztonságosan képesek együtt dolgozni, akár szoros közelségben is.

Napjainkban egyre több vállalat használ robotokat a gyártási folyamatok automatizálására. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) a kollaboratív robotokat a legfontosabb technológiai trendek közé sorolja, amelyek a jövőben nagymértékben meghatározzák majd a piacot.

Kobot

A kobotok nemcsak a nagyvállalatok működését támogatják, hanem a kis- és középvállalkozásoknak is megfizethető alternatívát jelentenek a nagyobb beruházást igénylő hagyományos ipari robotokkal szemben. Maguk a szerkezetek könnyűek, könnyen mozgathatóak, és egyszerűen programozhatóak. Az ipari robotoknál könnyebben integrálhatóak a már meglévő munkafolyamatokba költséges átépítés vagy újabb gyártócsarnokok létrehozása nélkül.

Fő a munkabiztonság

Működésükben az egyik legfontosabb a munkabiztonság – ez teszi lehetővé, hogy az élő munkaerő mellett dolgozhassanak. A kobotok így egyfajta tesztüzemmódot is jelenthetnek a robotoktól tartó vállalkozásoknak és munkavállalóknak.

A Markets and Markets elemzése szerint a kollaboratív robotok piaca a következő években évi több mint 50 százalékkal bővül. Számos iparág használja már ezeket az eszközöket az élelmiszerfeldolgozástól a raktározáson át a hagyományos gyártásig. Az egyik legkomolyabb motiváció a felhasználásukban a munkaerőpiac jelenlegi nehéz helyzete, amely miatt a cégek még gyorsabban fordulnak a termelés automatizációja felé.

A jóval 50 százalék feletti részesedésével globális piacvezetőnek számító Universal Robots együttműködő robotjaiból jelenleg 37 ezer működik a világ számos üzemében, segítve az ott folyó összeszerelő, anyagmozgató és egyéb gyártási folyamatokat. A most piacra dobott UR16e 16 kg-os teherbírású, ami jó szolgálatot tehet a nagy terheléssel járó anyagmozgatási feladatok ellátásában.

Az új kobot is gyorsan telepíthető, programozása könnyű. A termék kis helyigénnyel rendelkezik és 900 mm-es hatótávolságával bármilyen gyártási környezetbe könnyen integrálható. Sokat segíthet a nagy terheléssel járó CNC gépkiszolgáló alkalmazások automatizálásában, akár az egyszerre több munkadarab kezelését igénylő feladatok elvégzésében is.

A UR e-sorozatú kobotcsalád többi tagjához hasonlóan a UR16e is beépített erőérzékelővel, 17 biztonsági beállítással rendelkezik, beleértve a személyre szabható megállási időt és távolságot is.