Száz autóból már öt alternatív meghajtású, az új autót vásárolni szándékozóknak több mint a fele inkább elektromos vagy hibrid autót venne.

Elektromos autók

Itthon is egyre népszerűbbek a lakosság körében az elektromos autók. Ma háromszor annyian vásárolnának elektromos meghajtású autót, mint négy éve – mutat rá a Robert Bosch Kft. megbízásából, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített reprezentatív felmérés. Noha a magántulajdonban lévő személygépkocsik túlnyomó többsége továbbra is benzin-, illetve dízelüzemű, 2018 óta érdemben nőtt az alternatív hajtású autók száma – állapítja meg a kutatás.

Mérföldkőnél az alternatív hajtás

A magántulajdonú alternatív meghajtású autók aránya a korábbi évek egy százalék körüli értékéről 5 százalékra nőtt, vagyis a hazai gépjárműparkban 100 autóból már 5 alternatív hajtású, azaz gázüzemű, elektromos, hibrid vagy plug-in hibrid.

Az állomány közel kétharmada továbbra is benzines, de 19 százalékkal kevesebb ilyen autó fut az utakon, mint négy éve. Ez alatt az idő alatt viszont a dízel meghajtású autók részaránya 15 százalékponttal, a 2018-ban mért 17 százalékról 32 százalékra nőtt.

A mostani válaszok azt is mutatják, hogy ma ugyanannyian vennének elektromos meghajtásút (27 százalék), mint hibrid és plug-in hibridet (27 százalék), és szinte ugyanennyien választanák a benzines autót (26 százalék), míg a megkérdezettek csupán 9 százaléka vásárolna dízelt.

Összességében az elmúlt négy évben az elektromos autók iránti érdeklődés több mint a háromszorosára nőtt, mindeközben a jövőre nézve, a legnagyobb mértékben, mintegy 50 százalékkal a dízelüzemű gépkocsik népszerűsége csökken.

Budapest fontos szerepet kaphat a további kutatásokban

Az elektromos autó választása melletti legfőbb érv a környezetvédelem, de fontos szempontként jelent meg az olcsóbb fenntartás, valamint a halk működés is. A teljes lakosság körében ugyanakkor a közlekedési mód megválasztásának elsődleges szempontja a kiszámíthatóság, majd ezt követi a kényelem, az alacsony fenntartási költség és a környezetvédelem.

A várakozások szerint 2035-ben az újonnan regisztrált járművek 60 százaléka már elektromos lesz. A Bosch azzal számol,hogy Budapest Kelet-Közép-Európa kutatás-fejlesztési központja lesz az elektromos- és hibrid hajtásláncok, valamint az egyéb műszaki megoldások fejlesztése révén. A magyarországi vállalatcsoport a K+F tevékenység mellett elektromos hajtásrendszereket és az e-mobilitáshoz kapcsolódó alkatrészeket is gyárt hatvani, miskolci és maklári telephelyein.