A karácsonyi vásárlások után lecserélt elektronikai eszközök világszerte mindig megdobják az e-hulladékok mennyiségét. Európa ott van a nagyobb „hulladéktermelők” között, egy friss kutatás megmutatja, hol mennyi a háztartásonkénti éves átlagos mennyiség.

E-hulladék

Közeledik az év vége, várhatóan idén is az elektronikai cikkek lesznek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok. Ez azt is jelenti, hogy a régi okostelefonok, tévék és számítógépek egy jelentős része új természetes gazda híján az elektronikai hulladékok amúgy sem kicsi tömegét növeli tovább.

Európa nyugati felén termelődik a legtöbb e-hulladék a földrészen

Az ENSZ előrejelzése szerint 2030-ra már 74 millió tonna elektronikai hulladék gyűlik össze világszerte. Ez a mennyiség 496 tengerjáró hajó súlyának felel meg, annyi, mint a Queen Mary 2.

Az e-hulladék termelésből jelentős arányban veszik ki a részüket az európai országok, erről készült nemrégiben egy felmérés a Clear It Waste Removal és a Global E-Waste együttműködésében. Az összeállítás azt mutatja meg, hogy a 39 európai ország közül melyikben termelik a háztartások a legtöbb hulladékot.

Az élen a norvégok állnak, ott a háztartásonkénti becsült éves átlagos e-hulladék termelés elérte az 57 kilogrammot(2019-es adat), ami hat mikrohullámú sütő súlya. Az Egyesült Királyság áll a második helyen – a brit háztartások becslések szerint évi 55 kg e-hulladékot termelnek. Figyelembe véve, hogy az Egyesült Királyságban 27,8 millió háztartás van, az országban a kollektív e-hulladék potenciálisan akár 1,529 millió tonna is lehet, ami 127 ezer londoni emeletes busz tömegének felel meg.

Az ír háztartások becslések szerint évente átlagosan 52,4 kg e-hulladékot termelnek, ezzel a harmadik helyen állnak. Az átlagos ír háztartási e-hulladék mennyisége öt felnőtt kerékpár súlyához mérhető.

A negyedik helyen Svájc áll – a svájciak háztartásonként becslések szerint 51,5 kg e-hulladékot termelnek. A 3,9 millió svájci háztartás e-hulladék kibocsátása mintegy 200 ezer tonna, ami 6974 Apollo 11 rakéta súlyának felel meg.

E-hulladék

Magyarország a kevésbé e-szennyezők között

A sorban őket követik még a hulladéktermelésben élenjáró további európai országok, amelyek háztartásaiban több mint 45 kg e-hulladék keletkezik: Spanyolország (49,4 kg), Hollandia (47,5 kg), Ciprus (47 kg), Franciaország (46,2 kg) és Luxemburg (45,4 kg).

A sor másik végén, a 39. helyen Moldova áll, ahol a háztartások évente átlagosan mindössze 11,6 kilogrammnyi elektromos hulladékot termelnek. Magyarország a 25. helyen áll, nálunk 32,6 kg a háztartások éves e-hulladék kibocsátása.

(Az európai listából – megfelelő adat híján – a következő országok maradtak ki: Andorra, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Izland, Lichtenstein, Észak-Macedónia, San Marino és Svédország.)

A környezetvédelmi szakemberek szerint a túl gyakori készülékcserék vezetnek az e-hulladék drámai növekedéséhez. A felhasználók egy nem elhanyagolható része túlzottan trendkövető, egy-egy új technológia kedvéért is szívesen lecseréli az egyébként még tökéletesen működő elektronikai eszközét.