Újfajta fülhallgatót mutatott be nemrégiben a Sony. Az eszköz gyűrűs kialakítása képes összekapcsolni az online és az offline világot.

Sony fülhallgató

Linkbuds néven új egyedi kialakítású fülhallgatót dob piacra a japán szórakoztató elektronikai gyártó. A nyitott gyűrű alaknak köszönhetően a felhasználó a „fülhallgatásból” bármikor visszatérhet a külvilágba, anélkül hogy közben le kellene kapcsolnia a „belső hangot”.

Állandó kapcsolatban

Az újonnan kifejlesztett gyűrűforma közepén elhelyezkedő membrán nyitott, ezzel segítve a hangátvitelt. A felhasználó így tisztán hallhatja a körülötte lévő hangokat, akár, ha a nevén szólítják telefonálás közben, vagy ha egy baráti beszélgetés közben zenét hallgat.

Kialakításának és kis méretének köszönhetően az eszközt sosem kell kikapcsolni. A hagyományos felépítéstől eltérően a hangszórót borító membránt a készülékházba integrálták, ezzel is csökkentve a felületét.

Az új formát a Sony 1982-ben bemutatott első, fülbe helyezhető készülékének debütálása óta összegyűjtött fülforma-adatok felhasználásával tervezték meg.

Zajmentes telefonálás, tiszta beszédhang

A LinkBuds precíz hangfelvételi technológiát tartalmaz, amely fejlett hangjel-feldolgozást végez, így biztosítva a zaj nélküli telefonálást és a tiszta beszédhangot. A zajcsökkentő algoritmust mesterséges intelligencia alapú tanulással fejlesztették ki, több mint 500 millió hangmintát használva a környezeti zajok elnyomására és a hang tiszta kiemelésére. Így az eszközzel a felhasználó még a legnagyobb hangzavarban is hallja a körülötte lévőket.

A DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) technológia a hangminőséget nagyságrendekkel feljavítja. A Sony integrált V1 processzora pedig minimális torzítással adja vissza a legapróbb részleteket is a zenében. A speciálisan tervezett 12 mm-es gyűrűs meghajtó kiegyensúlyozott hangzást biztosít.

Az adaptív hangerőszabályzó rendszer automatikusan optimalizálja a hangerőt a tartózkodási hely alapján, és észrevétlenül vegyíti a hallgatott zenét a külvilággal. A funkció új szintre emeli a szabadtéri zenehallgatást.

A Wide Area Tap segítségével a teljes vezérlés a felhasználó kezébe kerül. A fül előtti tér kétszeri, vagy háromszori érintésével irányítható a lejátszás, így a készülékhez nem is kell hozzáérni.

Ha a felhasználó keze épp foglalt, a Speak-to-Chat funkció használatával a beszéd automatikusan felfüggeszti a lejátszást. Amint a „párbeszéd” véget ért, a zene újraindul anélkül, hogy hozzá kellene érni a kezelőelemek bármelyikéhez.

A LinkBuds virtuális, tetszőleges hangalapú asszisztenssel is rendelkezik, ennek aktiválásával sok más mellett egyszerűbb az információszerzés, a kapcsolattartás, a teendők számontartása is az „OK Google” vagy az „Alexa” hívószavak használatával.

Egyszerű párosítás a PC-kkel is

A LinkBuds támogatja a Google új FastPair funkcióját, amely lehetővé teszi az egyszerű és gyors kapcsolatot az androidos eszközök között. A felhasználónak szükség esetén abban is segít, hogy vissza tudja keresni, hol hagyta a fülhallgatót.

A Swift Pair funkcióval az eszköz könnyen párosítható a Windows 10 vagy 11-es operációs rendszerrel rendelkező laptopokkal, asztali számítógépekkel vagy tabletekkel is.

A gyors hozzáférési funkcióval a fülhallgató szabadon beállítható úgy, hogy az okostelefon elővétele nélkül, egyetlen érintéssel folytatódjon a lejátszás a Spotify-on.

Kapcsolatban a külvilággal

A Microsoft Soundscape szolgáltatás integrációjával a LinkBuds további lehetőségeket kínál. A nyitott, fülformához idomuló kialakítás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a külvilág olyan hangjaira is képes legyen figyelni, mint az utca vagy a forgalom zaja. A beépített iránytű- és giroszkópos szenzorok segítségével a fülhallgató érzékeli a fej mozgását, így az okostelefon kézben tartása nélkül képes meghatározni a hang forrásának irányát.

Az eszköz IPX4 szabványú vízállóságú, egy töltéssel 5,5 órányi használatra képes, de a kompakt tok akár további 12 órányi töltöttséget nyújt. Szükség esetén 10 percnyi töltéssel akár 90 percnyi lejátszási idő is biztosítható. A 360 Reality Audio funkcióval pedig stúdió minőségű lehet a zenei hangzás.

A készülék még ebben a hónapban megérkezik a Sony viszonteladóihoz.