A COVID-19 elleni vakcina globális fejlesztésére, gyártására és forgalmazására szóló megállapodást kötött a napokban az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem. Utóbbi által fejlesztett potenciális oltóanyagot már embereken tesztelik.

Koronavírus vakcina

A lépés célja, hogy az Oxfordi Egyetem Jenner Intézete és az Oxfordi Vakcina Kutatócsoport által még fejlesztés alatt álló kombináns adenovírus vakcina minél szélesebb tömegekhez juthasson el. Az együttműködés keretében, az AstraZeneca az oltóanyag termékfejlesztéséért, a vakcina világszíntű gyártásáért és forgalmazásáért lesz felelős.

Az oltóanyagot már embereken tesztelik

„Mivel a COVID-19 megbetegedés terjedése folyamatos a világban, ezért a vírus megállítására szolgáló vakcinára égető szükség van. Azt reméljük, hogy erőink egyesítésével fel tudjuk gyorsítani az oltás globális elérhetőségét” – hangsúlyozta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója.

Az Oxfordi Egyetem által fejlesztett potenciális vakcina a múlt héten lépett a fázis I. klinikai vizsgálati szakaszába, amelynek során öt dél-angliai centrumban, 18-55 éves egészséges önkéntesekben vizsgálják a hatékonyságát és a biztonságosságát. A fázis I. vizsgálat eredményei a jövő hónapban várhatóak, a későbbi fázisú vizsgálatokra pedig az év derekán kerülhet sor.

A cambridge-i AstraZeneca vényköteles gyógyszerek kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik főként az onkológia, a szív-és érrendszeri, vese és metabolikus, valamint a légúti és immunológiai betegségek területén. A cég Magyarországon is jelentős kutatás-fejlesztési aktivitással van jelen.

Mi van a vakcinában és hogyan működik?

Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetében fejlesztett ChAdOx1 nCoV-19 vakcina egy általános nátha (adenovírus) gyengített változatán alapuló, a SARS-CoV-2 fehérjetüske genetikai állományát tartalmazó vírus-vektort alkalmaz.

Az oltást követően megindul a felszíni fehérjetüske termelődés, amely beindítja az immunrendszer védekezését a COVID-19-cel szemben, ha az a későbbiekben megfertőzné a szervezetet.

A rekombináns adenovírus-vektor (ChAdOx1) egyszeri dózisban erős immunválaszt vált ki, mivel nem másolódik, nem tud fertőzést okozni a beoltott egyénben. A ChAdOx1 vírusból előállított vakcinákat több mint 320 vizsgálati alany kapta meg eddig, a vakcina biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult, jóllehet átmeneti mellékhatásokat okozhat, mint például láz, influenzaszerű tünetek, fejfájás vagy végtagfájdalom.