A fogmosás alaposságát mérő szenzoros okos fogkefe csak egy azok közül a legutóbbi fejlesztések közül, ami a Procter & Gamble technológiai boszorkánykonyhájából került ki. A cégnél a márkák ilyen irányú támogatását is szolgálja az informatika.

Procter & Gamble

A jövő fejlesztőit, fiatal tehetségei is szeretnék idejekorán megtalálni a nemzetközi nagyvállalatnál, amely ezért is rendezte meg már sokadik alkalommal a P&G IT Business Challenge elnevezésű diákversenyt. Az eseményt a két vagy több évvel a diploma előtt álló üzleti vagy informatika szakos egyetemi hallgatók számára hirdetik meg. A verseny európai döntőjének, amelybe a közel másfélezer jelentkezőből 24 diák került be, idén Budapest adott otthont.

Az IT szerepe a P&G életében is jelentős, az informatika napi szinten kerül kapcsolatba az értékesítéssel és a marketinggel. A technológiai szakemberek a cég márkáinak az erősítésében is fontos szerepet vállalnak. A márkák közül 21 már elérte az évi egymilliárd dolláros bevételi szintet.

Az Oral-B márka egyik legutóbbi látványos újdonságát, a fogmosás alaposságát mérő szenzoros fogkefét a barcelonai mobil világkonferenciára(MWC) látogatók (köztük a szerző is) kipróbálhatta. Beépített mesterséges intelligenciával ellátott és olyan egyedi pozícióérzékelő technológiát kínál, amely egyesíti a fogkefében található mozgásszenzort az okostelefon kamerájával használható videós felismeréssel.

De ott van a technológiai fejlesztések között a kognitív tudományok és az automatizáció révén nyert viselkedési előrejelzésekkel összekapcsolt, valós idejű ellátási lánc létrehozatala is. A cégnek három nemzetközi fejlesztőközpontja van, Cincinnatiban, Varsóban és Manilában. A második legnagyobbnak számító lengyel központban jelenleg több mint 300 IT-szakember dolgozik. Jelenleg 25 meghatározó technológiával foglalkoznak, startupokkal is együttműködnek.

A vállalat egyik fontos jövőbeni célja a vásárlói folyamatok automatizálása a big data analízis és az algoritmusok segítségével. Az IT Business Challenge-n a diákok az üzleti életben előforduló valós problémákat oldanak meg.

„A technológia fejlődése az élet szinte minden területén egyre erőteljesebb szerepet kap” – emeli ki Emilia Burzynska, a P&G közép-európai IT vezetője. Hozzáteszi: a verseny nemcsak a résztvevők számára kiváló lehetőség, hogy megtapasztalják, milyen egy modern informatikai környezet egy nagyvállalatnál, de számunkra is különleges alkalom, hogy megismerkedjünk a jövő szakembereivel.