A kialakításában résztvevők először mutattak be manővereket 5G hálózaton kommunikáló önvezető járművekkel, valós körülményeket szimuláló környezetben. Bemutatták azt a smart parking rendszert is, amit a T-Systems egyedileg fejlesztett ki a tesztpályára.

zalai járműipari tesztpálya

Idén januárban indította el a Magyar Telekom az első szabványos 5G tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában. Ezen kívül a cég a ZalaZONE pályán is 5G-képessé alakította a meglévő adótornyát, hogy a tesztpálya a hagyományos mellett a hálózatba kapcsolt önvezető autók fejlesztésére, tesztelésére is alkalmas legyen.

A teszthálózatot az Ericsson, a Telekom és a T-Systems mérnökei közösen végezték. A helyszínen az 5G hálózat jelenleg a 3,5 GHz-es frekvencia sávban üzemel. Ennek ideiglenes használatára, hasonlóan a Telenor múlt heti tesztjéhez, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adott engedélyt. A végleges frekvenciákra a következő hónapokban pályázhatnak a hazai szolgáltatók.

Az infrastruktúrán bemutatták a Budapesti Műszaki Egyetem a ZalaZONE-nal közösen kifejlesztett speciális önvezetőautó-tesztelési módszerét. Az úgynevezett szcenárió alapú tesztelési módszer (Scenario-in-the-Loop – SciL) elmossa a határokat a virtualitás és a valóság között. Az autonóm járművek működését a valós környezethez hasonló, komplex közlekedési helyzetben teszteli.

Az iMARNavigations tesztautói valós idejű forgalmi szituációkat demonstráltak. A Traffic Simulation Vehicle (Forgalmi Szimulációs Jármű) teljesen automatizált üzemmódban mutatott be előzést és elhaladást a ZalaZONE pálya smart city területe mellett.

A megnyitóval egyidőben adta át a pályára telepített, Sparkon megoldáson alapuló okos parkolási rendszerét a T-Systems Magyarország. A szenzorokkal figyelt parkolási területről jelenleg applikáción keresztül kapnak információt az irányítók. A közös fejlesztés célja, hogy az önvezető autók irányítás nélkül is értelmezni tudják a parkolási rendszer adatait, így nagyobb távolságból is optimalizálni tudják a parkoláshoz szükséges időt, előre lefoglalva a használni kívánt parkolási helyet.

A megnyitón a Vodafone is elindította saját frekvenciáján első élő, állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomását, ami még 4G állomásra épül. Az állandó 5G állomás a szolgáltató saját, kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciáján működik. Az aktív mobilszolgáltatók közül ugyanis egyedüliként a Vodafone rendelkezik ilyen frekvenciakészlettel.