A lehetőséggel egyelőre az OTP Bank Mastercard és Maestro kártyás ügyfelei élhetnek. A biztonságos érintéses mobilfizetési megoldás iPhone, Apple Watch, iPad, vagy Mac eszközökkel egyaránt használható.

Apple Pay

„Az OTP Bank már eddig is élen járt a hazai digitális és mobilfizetési megoldásokban. Mostantól pedig még több ügyfele számára teszi elérhetővé az érintéses mobilfizetést” – emelte ki Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója, a szolgáltatást bejelentő sajtótájékoztatón. Emlékeztetett rá, hogy a Simple alkalmazáson belül más bankok kártyái is regisztrálhatók a szolgáltatásra.

Online is fizethetünk vele

A pénzintézet Apple készülékkel rendelkező ügyfelei, regisztrálva az Apple Pay szolgáltatásba mostantól minden olyan helyen élhetnek a lehetőséggel, legyen az itthon, vagy külföldön, ahol elérhető az érintéses fizetési szolgáltatás, vagy fel van tüntetve az Apple Pay logó. Ezzel a technológiával online módon is kiegyenlíthetjük a számláinkat az Apple Pay-t elfogadó applikációk,vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén.

A felfokozott várakozást jól mutatja, hogy a hajnali 5 órakor élesített rendszer első óráiban már több mint tízezren regisztráltak.

Az Apple a fizetési szolgáltatást 2014-ben vezette be, jelenleg több mint 30 országban érhető el. A rendszeren eddig nagyjából 2 milliárd tranzakciót bonyolítottak le. Az almalogójú óriás mobil technológiáját Magyarországon első körben a Mastercard és Maestro betéti és hitelkártyával rendelkezők használhatják. A szolgáltatás igénybevételéhez legalább iPhone 6-os verziójú, vagy afeletti Apple készülék szükséges.

Az Apple Pay-t többféle módon is be lehet állítani. Egyaránt használhatók hozzá az OTP SmartBank, vagy a Simple by OTP alkalmazások, de regisztrálhatunk az Apple Wallet alkalmazásban is.

Fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. A szoftver ehelyett egy egyedi azonosítót (Device Account Number) rendel a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában (SecureElement).

Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik. A rendszer 5 ezer forint feletti fizetésnél sem kér PIN kódot, mert a telefonok biometrikus, vagy PIN kódos feloldása már elegendő védelmet jelent az azonosításhoz.

Az Apple Pay cash-re még várni kell

Az Apple Pay-t már használni tudók számára a fizetési megoldás összes funkciója elérhető, kivéve a készülékek közötti tranzakciókat, vagy is az Apple pay cash-t.

Az érintéses mobilfizetés Simple-ös történetének első másfél évéhez 5 millió tranzakció kapcsolódik, több mint 20 milliárd forint értékben. Csányi Péter elmondása szerint több százezer olyan ügyfele van a banknak, akik Apple készülékkel rendelkeznek. Esetükben magasabb kosárértékkel és gyakoribb vásárlásokkal is lehet számolni, ami évi 100 milliárd forintos átmenő többletforgalmat is jelenthet.

A Simple-ben lévő 14 szolgáltatásból most még nem mindegyik érhető el az Apple felhasználóknak, de már napirenden van a bővítése. Az OTP innovációs laborjának a fejlesztői azon is dolgoznak, hogy a Visa kártyások, valamint a más bankok kártyáival rendelkezők számára is élesedjen az Apple rendszer.

A szolgáltatás az ügyfelek számára a többi digitális megoldáshoz hasonlóan díjmentes, azt viszont üzleti titoknak minősítették, hogy az OTP mennyit fizet a rendszerért az Apple-nek. Ami pedig a mobilfizetéssel kapcsolatos további terveket illeti, az OTP Bank nem tervezi a Google Pay bevezetését, mondván a Simple Pay lefedi a hazai igényeket.