Eddigi legnagyobb kapacitású hordozható SSD -jét dobja piacra a Samsung. A T5 EVO tárhelye 8 terabájt, átviteli sebessége is sokszorosa a külső HDD-kének.

A koreai gyártó legújabb könnyű és hordozható szilárdtest-meghajtója sokoldalú megoldásokat kínál azoknak a felhasználóknak, akik a hagyományos merevlemezeket felváltó lehetőséget keresnek.

Az USB 3.2 Gen 1 szabványú T5 EVO akár 3,8-szoros adatátviteli sebességet biztosít a márka külső HDD-ihez képest, és nagyteljesítményű szekvenciális olvasási és írási sebességével megkönnyíti a nagyméretű fájlok átvitelét.

Tervezési koncepció a könnyebb hordozhatóság jegyében

Az eszköz elsőként tér el a korábban megszokott névjegykártya-mérettől, de megőrzi a praktikus és könnyű kialakítását. Az SSD szélessége 95 mm, hossza 40 mm, vastagsága pedig 17 mm, így könnyebben kézben tartható.

A fekete vázzal és titánszürke gyűrűvel ellátott T5 EVO passzol az egyéb, szürke színű kiegészítő eszközökhöz. A fémgyűrűs kialakításával könnyen rögzíthető bármilyen táskára vagy poggyászra.

A fémtest és a gumírozott felület pedig extra védelmet nyújt a külső ütődésekkel és sérülésekkel szemben, akár kétméteres esésnél is.

A meghajtó a maximális 8 TB-os tárhelyével nagyméretű fájlok, nagyfelbontású videók, fényképek és játékok tárolására is alkalmas, így munkára és játékra is megfelelő eszköz. A tárkapacitásával több mint kétmillió 3,5 MB-os fotó, 1,8 millió 4 MB-os zenefájl vagy 3500 2 GB-os videó tárolására képes.

Hővédelem, biztonság és kompatibilitás

Az új hordozható SSD hővédő technológiája az eszköz, a hardveres adattitkosítás pedig az információk biztonsága miatt fontos. Előbbi a túlmelegedés ellen nyújt védelmet, utóbbi az AES (Advanced Encryption Standard) 256 bites hardveres adattitkosítást használva védi a felhasználók meghajtón tartott fájljait, fotóit és más adatait.

A T5 EVO számos operációs rendszerrel és fogadóeszközzel kompatibilis, így például a macOS, Windows alapú készülékekkel, okostelefonokkal, tabletekkel és játékkonzolokkal.

Az SSD-n lévő Magician szoftver átfogó meghajtó-kezelési funkciókat kínál, beleértve a valós idejű állapotellenőrzést, a hitelesítési ellenőrzési funkciót, a teljesítményszint-mérést és a firmware-frissítéseket.

A meghajtó három – 2 TB, 4 TB, 8TB – tárhelykapacitású változatban érhető el már Magyarországon is. A hordozható SSD USB-hez Type-C-to-C kábel is jár három év korlátozott garanciával. Az ajánlott fogyasztói ár a 2 TB-os változat esetében 75 990 forint, a 4 TB-os ára 137 990 forint, míg a 8 TB-os változat pedig 253 990 forint.