Fél éves tesztidőszak után már élesben működik a privát 5G hálózat a Foxconn komáromi gyárában, ahol jelenleg az ott összeszerelt gaming PC-ket tesztelik. A szerződéses elektronikai gyártó igényeire szabott megoldások megvalósításában és az 5G infrastruktúra kiépítésében az Ericsson és a Vodafone Magyarország vett részt.

Foxconn komáromi privát 5G hálózata

Ma még gyerekcipőben jár az újgenerációs technológia magánhálózati hasznosítása a világon is, de a következő években ugrásszerű növekedésre lehet számítani ezen a területen. Ezt az is alátámasztja, hogy idéntől az ipar, amely az 5G-s priváthálózatok egyik fő hajtóerejének számít, tele lesz 5G-s alkalmazásokkal.

Komáromban már fizetős 5G magánhálózat épült

A komáromi beruházás ennek a folyamatnak az egyik nagyon fontos lépcsőfoka Magyarországon. Az itt épült 5G magánhálózat az élesre váltás időpontját tekintve a második privát projekt, az elsőt idén januárban a Huawei indította el a pátyi üzemében.

Ha viszont az üzleti modellt nézzük, a komáromi az első „piacosított”, vagyis fizetős ipari 5G-hálózat Magyarországon. Az eddigi kutatási célú egyetemi és az ipari priváthálózatoknál azt a gyakorlatot alkalmazzák, hogy a mobilszolgáltató térítésmentesen bocsátja a szükséges frekvenciákat a felhasználó számára, sőt a hálózat kiépítésének a költségét is vállalja.

A Huawei beruházásnál utóbbira nem is volt szükség, hiszen a kínai vállalat maga is hálózati infrastruktúra gyártó, a frekvenciákat pedig a Vodafone-tól kapta . Az ipari jellegű projekteknél egyébként az operátor számára az lehet az üzlet, hogy a későbbi specifikus ipari 5G-s szolgáltatásokért már pénzt kér.

A komáromi beruházáshoz is a Vodafone biztosította a szükséges frekvenciákat, és az Ericsson által kiépített hálózat költségét, a komplett rendszert aztán pedig egyszeri díj fejében értékesítette a Foxconn-nak – válaszolta kérdésünkre Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, az operátornál többféle üzleti modellen is dolgoznak, szóba jöhet a havidíjas rendszerű megoldás is.

Hálózaton belül maradnak az adatok

A mai bejelentésen a szakhatóság nevében felszólaló Vári Péter, az NMHH főigazgató helyettese emlékeztetett rá, hogy az egész magyar hírközlési ágazat érdeke, hogy az 5G-fejlesztések minél több területen a mindennapok részeivé váljanak. A hatékonyabb megoldások energiát, időt, erőforrásokat szabadítanak fel az újabb kreatív megoldásoknak.

„A Foxconn-nál hiszünk benne, hogy az 5G a jövő technológiája, egy platform, melynek alapjain teljesen új, innovatív gyártási megoldások látnak majd napvilágot. Lehetővé válik kábelnélküli, „wireless” gyárak kialakítása, az épületek sosem látott hatékonyságú kihasználása, a kapacitások eddig nem ismert mértékű rugalmassága. Bár a kliens oldali eszközök szűkös kínálata miatt az 5G ipari felhasználása még gyerekcipőben jár, vannak területek, ahol már most is gyakorlati hasznát látjuk. Cégünk esetében ilyenek a helyhez nem kötött, 5G alapon működő tesztkocsik, melyeken a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelése zajlik. Az 5G hálózaton alapuló vezeték nélküli megoldás nagyban megnövelte a tesztelés rugalmasságát, optimalizálva az idő- és helykihasználást” – emelte ki Tálos Péter, a Foxconn alelnöke.

A magánhálózattal kapcsolatos egyik legfontosabb elvárás az információbiztonság, a működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül maradnak.

Az 5G technológia segítségével biztonságosabb és az adatforgalom szempontjából garantálható paraméterekkel rendelkező kommunikációs csatorna alakítható ki, mint a jelenleg elterjedt WiFi alapú megoldások segítségével. A privát hálózatok előnye a nagy sávszélesség, és az alacsony késleltetés, ami ki tudja elégíteni az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

Az 5G-s magánhálózatok segítségével az iparágak olyan innovatív alkalmazásokat aknázhatnak ki, mint a szenzortechnológia, az automatizált irányított járművek (AGV-k), a drónok, a nehézgépek automatizálása vagy a robotika fejlődése.

Saját fejlesztésű Hololens megoldások a Foxconn-nál

Foxconn komáromi privát 5G hálózata

A Foxconn az 5G infrastruktúra kiépítése mellett más innovatív megoldások terén is úttörőnek számít Magyarországon, hiszen a HoloLens ipari felhasználását és 5G-s környezetbe való integrálását is számos ponton tesztelik a tesztcsarnokukban és az összeszerelő üzemben egyaránt.

A megoldásnak köszönhetően a korábban időigényes szervertesztelést a kiterjesztett valósággal kiegészítve gyorsan és hatékonyan tudják végrehajtani, akár anélkül, hogy a tesztet vezető munkatársnak fizikailag érintkeznie kellene a szerverrel.

Emellett az általuk kifejlesztett virtuális tréning applikáció segítségével jóval rövidebb idő alatt tudnak betanítani bizonyos munkafolyamatokra új jelentkezőket, mivel a rendszer az aktuális munkafolyamathoz tartozó szöveges instrukciók kivetítése mellett a szükséges alkatrészek helyét és az összeszerelés folyamatát is mutatja virtuálisan a betanulási folyamatban részt vevő operátoroknak a HoloLens segítségével.