A hazai szolgáltatók forgalmi adatai szerint öt év alatt kilencszer több gigabájtot használtunk el mobiltelefonon való internetezésre. Ezen belül vezet a böngészés, de népszerű a videochat és egyre nagyobb felbontásban streamelünk is.

Tarol a mobilnet a hazai internetpiacon

Nagyot lendítettek a mobilhálózatok forgalmán a kétezres években megjelent okostelefonok. A nagyképernyős internetezésre is alkalmas mobil eszközök segítettek abban, hogy elszakadjunk a nehézkes asztali gépektől, laptopoktól.

Kilencszeresére nőtt az egy SIM-kártyára eső adatforgalom

A mobiltelefonon való internetezés folyamatosan növekszik, ezt tükrözik a szolgáltatóktól a hírközlési hatósághoz(NMHH) érkező adatok is. Miközben a hangszolgáltatásra használt lakossági és üzleti mobil-előfizetések száma az elmúlt hat évben maradt a tízmillió darabos szinten, a SIM-kártyák közül évről évre egyre több csatlakozik a mobilinternetre.

Hat éve még mintegy ötmillió SIM-kártya generált adatforgalmat is, 2021-re számuk 7 millió felé emelkedett, ami már a kártyák háromnegyedét adja. Ennél is meredekebben változott az egy SIM-kártyára eső mobiladat-mennyiség: ez a 2016-os 0,8 gigabájtról 2021-re kilencszeresére, azaz 7,5 gigabájtra ugrott.

Ennek nemcsak az az oka, hogy egyre többen mobilneteznek, hanem akik ezt használják, egyre intenzívebben teszik. Hosszabb ideig böngésznek, nagyobb felbontásban fogyasztják a streamelt médiát, vagy akár ezen folytatnak videohívásokat is.

A szolgáltatók által jelentett 7 millió mobilinternetre csatlakozó SIM-kártya nem egyenlő 7 millió lakossági felhasználóval, hiszen ez tartalmazza a nem lakossági előfizetéseket is, és egy ember akár több SIM-kártyát is használhat.

Az NMHH-felmérés szerint ugyanakkor a mobilinternetet használók aránya meredeken emelkedett a vizsgált időszakban. Míg 2016-ban a 14 évesnél idősebb lakosság 38 százaléka használt csak mobilinternetet, öt év múlva ez az arány már elérte a 67 százalékot, vagyis mintegy 5,6 millió embert.

Mobilnet
Forrás:NMHH

Mobilok a wi-fi hálózatokban

A mobiltelefonokat azonban nemcsak mobilinterneten lehet használni, hanem a helyhez kötött szolgáltatásra kapcsolódó wi-fi-hálózatokon is. A csak wi-fi-vel internetező mobil előfizetők aránya 4 és 8 százalék között ingadozott a vizsgált időszakban.

Összességében pedig elmondható, hogy 2021-ben körülbelül 6,3 millió 14 évnél idősebb ember internetezett a mobiltelefonján. Ez idő alatt viszont mintegy a harmadára, azaz 28 százalékról 9 százalékra esett vissza azok száma, akik a mobiltelefonjukon nem interneteznek, inkább helyhez kötött internetet használnak. Ők tavaly mintegy 800 ezren voltak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a mobiltelefonjukon interneteznek, a legtöbben (40 százalék) azt válaszolták, hogy elég nekik a vezetékes internet, 37 százalékuk mondta azt, hogy nincs rá szüksége, 21 százalékuk pedig azt, hogy a mobilkészüléke nem alkalmas az internetezésre. A 3G-hálózatok lekapcsolása miatt felgyorsuló készülékcserék viszont bővíthetik a mobilon netezők táborát.

A szakhatóság szerint a wi-fin internetezőket lehetne a legkönnyebben rávenni a mobilinternet használatára. A mobilinternetezők csoportjától leginkább a feltöltőkártyás mobiltelefon-előfizetés különbözteti meg őket.

A prepaid csomagoknál a mobilinternet fajlagosan drágább lehet, és alkalmanként igényelni kell, ami inkább spórolásra készteti a felhasználót. Ennek a csoportnak, hogy tagjai főleg nyugdíjasok, akik valószínűleg kevesebbet utaznak, így csökken a bárhol elérhető internet iránti igényük.

A mobilon nem, de asztali gépen vagy laptopon internetezők számára valószínűleg a technológia, illetve a kis képernyő jelent kihívást. Ők nagyobb arányban szintén nyugdíjasok, akik gyakorlatlanabbnak gondolják magukat az internethasználatban, mint a mobiltelefonon (mobilinternettel vagy wi-fivel) internetezők.