Egyedi innováció változtathatja meg podcast hallgatási szokásainkat, amely abban segít, hogy valóban a számunkra releváns tartalmakat találjuk meg az internetes hanganyagok rengetegében.

Podcast

Robbanásszerűen növekszik Magyarországon is az interneten megjelenő letölthető, vagy tetszés szerinti időben ott meghallgatható ingyenes hanganyagok száma, amit a szakma podcastként ismer. (Maga az elnevezés az Apple zenelejátszója az “iPod”az Apple zenelejátszója és a műsorszórás angol elnevezése a “broadcast” szóösszevonása alapján született. A kifejezés Ben Hammersley brit újságíró, rádiós, internet-szakírótól származik.)

Eddig sok idő ment el a kereséssel

A podcast viszonylag egyszerűen állítható elő, ingyenessége miatt könnyen hozzáférhető, ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma már egymást érik Magyarországon is a különböző tematikus adások, a gazdasági kisokokostól a pszichológiai tudattágításon át egészen a némafilm kritikákig.

A kínálati bőség viszont egyre nagyobb fejtörést okozhat a műfaj kedvelőinek, akik nem szeretnének sok időt eltölteni azzal, hogy megtalálják a számukra valóban fontos podcastokat a világhálós rengetegben.

Gyakori, hogy egy rövid leírás vagy egy jól hangzó cím miatt kezdünk bele egy hosszabb előadásba, de aztán kiderül, hogy a minket érdeklő téma csak a legvégén, és csupán egy említés szintjén kerül elő. Ezt kivédeni ezidáig nem igazán volt lehetőség, egy új fejlesztésnek köszönhetően azonban a helyzet gyökeresen megváltozhat.

Már nemcsak nevek, címek és leírások alapján szűrhetünk

A Telekom, amely már egy ideje működtet egy kimondottan podcast kereső oldalt, podcast.hu néven most egy új fejlesztéssel rukkol elő, amellyel nemcsak nevek, címek és leírások alapján szűrhetünk majd a tartalmakra.

Egy szövegfelismerő algoritmus írott szöveggé alakítja a műsorokban elhangzó beszélgetést, így a jövőben elég lesz egy kulcsszó vagy mondatrész ahhoz, hogy minél több adásra találhassunk rá a minket valóban érdeklő témákban. A találatokat ráadásul a szövegkörnyezettel együtt láthatjuk, így gyorsan kiderül a valódi tartalom, még akkor is, ha többértelmű szóra keresünk.

A T-Systems által fejlesztett digitális beszédleíró a szöveggé átalakított podcast epizódokat a podcast.hu keresőjébe teszi, így, ha egy olyan szóra keres valaki, ami elhangzott az egyik adásban, akkor az a rész azonnal megjelenik a találati listában.

A digitális megoldás az első, amit magyar nyelvű podcastekhez lehet használni. A műfaj amúgysi rengeteg kihívást rejt magában, mert sokszor többen beszélnek egyszerre, nem azonos artikulációval és angol szavak is keveredhetnek a beszélgetésbe, ezért előfordulhat hibás ragozás, egy-egy félreértett szó, vagy az egyszerre megszólalásból fakadó összeakadt mondatok.

A Telekom indulásként 28 podcast csatornával működik együtt, első körben az ő adásaikat alakították írott szöveggé digitális megoldásukkal. A leiratokat 2021. októberig visszamenőleg készíttetik el, és ezzel párhuzamosan az újabb epizódokat is folyamatosan feldolgozzák. A tervek szerint az együttműködő podcastek listáját a későbbiekben továbbbővítik.