Sóskúti, tatai és győri csapatok lettek a dobogósak a FIRST LEGO League robotépítő verseny hazai döntőjén. A magyar diákok eredményeit látva a nemzetközi verseny szervezői még egy budapesti és egy debreceni csapatot is meghívtak a görögországi világversenyre.

Magyarország legjobb robotépítő diákjai

Idén első alkalommal önálló magyar szervezésben tartották meg a világ egyik legnagyobb robotépítő közössége, a FIRST, valamint az ismert építőjáték-gyártó LEGO hagyományos versenye, a FIRST LEGO League hazai fordulóit. A versenyre több mint 90 csapat jelentkezett.

Közülük a sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola többségében lányokból álló csapata, a Storms végzett az első helyen. Ők nyerték a „Legjobb robotkonstrukció” és a „Legjobb robotfutam” különdíját is.

„Ezüstérmes” lett a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégiumot képviselő RoboGo 5vos, elnyerve egyben a „Legjobb alapértékek (csapatszellem)” különdíjat is. Harmadik helyen pedig a győri Mobilis Interaktív Kiállítás Központ Mobilis Bits MRGT csapata végzett.

A különdíjak közül a „Telenor HiperSuli Áttörés” díját a Blokkolók budapesti csapata, az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola diákjai kapták. A „Legjobb innováció” különdíjasa a Sapka (Kempelen Farkas Gimnázium, Budapest), a „Motiváció” díjazottja az EPYCTM (Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), a „Feltörekvő” díj nyertese az Izidumbu (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest) lett. A zsűri a „Legjobb edző” életműdíját Kökényesi Illésnek ítélte oda.

A nyertes csapat titkos receptje

A győztes csapat első alkalommal indul a FIRST LEGO League-ben, de korábban már több hazai és nemzetközi robotépítő versenyen is eredményesen szerepeltek. A hazai döntőn kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, minden pontozott kategóriában (Robotfutam, Alapértékek, Innováció, Robotdizájn) az első három között végeztek.

„A csapatunk remekül működött együtt, volt, aki az innovációs projekttel, mások a robot programozásával, vagy a modellünk nyitó- és zárszerkezetének kitalálásával tették hozzá a magukét. Bíztatóak voltak a visszajelzések is, amiket a verseny során kaptunk”– mesélték a Storms tagjai, akik közül ketten idővel majd hivatásszerűen is robotikával szeretnének foglalkozni.

Irány a görögországi világdöntő

Bár eredetileg csak az első három helyezett jutott volna tovább a nemzetközi döntőre, a szervezők felajánlásának köszönhetően Magyarország további két csapatot küldhet még oda. Így a negyedik helyezett, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Izidumbu, és a megosztott ötödik, az Agora Tudományos Élményközpont Agora Robotics versenyzői is képviseltetik magukat.

„A robotika segítségével olyan tudással és tapasztalattal gazdagodnak a diákok, amelyek jól kiegészítik a »hagyományos« tantárgyakat – mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási szakértő, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője. (Az oktatási program idéntől robotikával és az algoritmikus gondolkodással, illetve a projekt alapú, játékos oktatást segítő módszertannal is bővült.)