Az 5G mobiltechnológia vártnál gyorsabb fejlődése volt az egyik fókuszpontja a mobilipar éves világkonferenciájának(MWC) sanghaji rendezvényén. A Huawei Technologies szerint a felhasználók száma mára globálisan elérte a 200 milliót, a további gyors fejlődést pedig az is hajtja, hogy megjelentek a megfizethető árú 5G-képes okostelefonok.

Huawei 5G alkalmazások

A mobilipar évente három nagyvárosban is tart nemzetközi szintű konferenciát, az elsőt általában Barcelonában, majd Sanghaj és Los Angeles a további két helyszín. A járvány azonban ezt a szokásrendet is átírta, idén először Sanghajban rendezték meg az eseményt és az a korábbi tervekkel szemben, a járványhelyzet fennállása miatt az online térbe került.

A kínai rendezvény keretben megtartott The Connected for Shared Prosperity Fórumon a világ ötven országából gyűltek össze a nemzetközi szervezetek, hatóságok és a kormányok képviselői, hogy megvitassák a digitális technológiák fenntartható fejlődésben játszott szerepét és hatásait.

A technológiai fejlesztések túlzottan átpolitizáltak

A felszólalók között volt Chen Lifang, a Huawei szenior alelnöke és igazgatósági tagja, aki szerint komoly kihívás előtt áll a világ. Konszenzusra kellene jutni egyebek mellett arról is, hogy a technológia tényleg az emberi fejlődés motorja-e.

„A technológiai fejlesztések ma nemcsak felkapottak, hanem átpolitizáltak és olykor démonizálják is őket. Sokan a félelem és a bizalmatlanság miatt elvesztették a hitüket a technológia erejében. Pedig az 5G egy szabványosított technológia, amely segíti a hagyományos iparágak digitalizációját, és egyben mindenki javát szolgálhatja” – mondta Chen Lifang.

Az újgenerációs mobil technológiába a mobilhálózati szállítók globális szövetségének a GSA-nak a legfrissebb adatai szerint a múlt év végéig 131 ország 412 szolgáltatója fektetett már be valamilyen szinten. Ezek egy része még csak tervezi, mások már tesztelik, de ami még ennél is fontosabb az operátorok fele már élesben is elindította a szolgáltatást, 59 országban.

Huawei hálozatok
Forrás: GSA

„A nyilvános kereskedelmi hálózatok több mint a felét a Huawei eszközeinek felhasználásával építették ki, mindezt annak ellenére, hogy a hálózati eszközeinket sok országban betiltották” – ezt már Ryan Ding, a kínai cég nagyvállalati hálózatfejlesztési részlegének az igazgatója mondta a sanghaji MWC-n.

Hozzátette: a 2021-es év lesz az első olyan év, amikor az ipar tele lesz nagyszabású 5G-s ipari alkalmazásokkal is. Ma már kétszázat meghaladó 5G-modul és ipari eszköz áll rendelkezésre, amelyek több mint 20 iparágban támogatják a technológia használatát, beleértve a gyártást, az egészségügyet, az oktatást és a logisztikát. Kínában az 5G bevezetése elsősorban a szénbányászatban, az acélgyártásban és a gépgyártásban teszi gyorsabbá, hatékonyabbá a folyamatokat.

Még ambíciózusabbak az idei célok

„A hálózatfejlesztéssel kapcsolatos idei célok még ambíciózusabbak a tavalyiaknál . Ez nem feltétlenül jelent teljesen új hálózatokat, hiszen bár az elvárásainkon felül is terjed az 5G hálózatok kiépítése, a teljes lefedettséghez is még jó pár év szorgos munkája kell– válaszolta megkeresésünkre Bóday Tamás, a Huawei integrált szolgáltatások igazgatója.

A cég szerint a technológia fejlődése felülmúlta a várakozásokat az elmúlt egy évben. A felhasználók száma elérte a 200 milliót, a világszerte üzembe helyezett 5G bázisállomások száma pedig a 800 ezret. Jót tesz a piac további fejlődésének, hogy mára megjelentek a megfizethető árú, 350 dollár alatti 5G okostelefonok is. A legnagyobb felvevőpiacnak számító Kínában a tavaly piacra dobott készülékek több mint a kétharmada már 5G-képes volt.

A Huawei komoly üzleti lehetőséget lát a privát, vagy más néven B2B 5G hálózatok terjedésében is, amiben a cég jelenleg vezető szerepet játszik – emelte ki Bóday Tamás. A magánhálózatoknak is ugyanazokban az ágazatokban – gyártás, logisztika, bányászat, egészségügy – területén van létjogosultsága, mint amelyek már eddig is nyitottak voltak a technológia használatára.

Az első éles magyarországi privát 5G hálózat elindítása is a Huaweihez kapcsolódik. A cég Magyarországon működő Európai Ellátó Központjának pátyi létesítményében indult el az első valós termelési környezetben működő 5G magánhálózat, ami a gyártási és a logisztikai folyamatok fokozottabb automatizálását segíti. Ehhez a Vodafone adta a szükséges frekvenciákat, a hálózati hátteret pedig a Huawei építette ki, ezen eszközök számos eleme épp a pátyi üzemben készül.

Hogyan vélekedik a Huawei az Open RAN technológiáról?

A hazai szakembert megkérdeztük arról is, hogyan vélekedik a Huawei, a hagyományos hálózati rendszereket szállítóknak konkurenciát támasztó Open RAN technológiáról. A nyílt technológia szabványosítja a rádiós hálózatban(RAN) lévő hardvereket és szoftvereket, megnövelve ezzel a különböző komponenseket szállítani tudó vállalatok számát.

„A Huawei nagyon közelről követi az Open RAN feljesztéseket, de az iparági tapasztalatok alapján egyelőre a saját fejlesztésű, szabványosított 5G technológiák gyártásában látja a közeljövő iparági trendjét. Ezek az 5G megoldások jelenleg is lehetőséget nyújtanak a szolgáltatók számára, hogy a beszállítótól származó eszközök integrálásával építsék fel a hálózataikat – húzta alá Bóday Tamás.

Megjegyezte : a jelenlegi ismereteink szerint az Open RAN megoldással épített hálózatok komplexebbek, ezáltal ezek használata esetén magasabb integrációs és fenntartási költséggel kell számolni, valamint az egy gyártótól származó megoldások nagyobb megbízhatósággal üzemeltethetőek.