Túl van harmadik körös tőkebevonásán a Codecool, a közép-kelet-európai térség egyik meghatározó programozóiskolája és IT szakember közvetítő cége. Az újabb 7 millió eurós befeketésben legújabb pénzügyi partnere az Integral Venture Partners. Az összegből újabb campusok nyílhatnak a régióban.

Codecool

A 2014-ben hazai üzletemberek által alapított Codecool eddig bevont 12,5 millió eurója már vetekszik az európai programozás oktatási piac legismertebb szereplőinek befektetéseivel. Az Ironhack 22 millió eurót, a Le Wagon 17 millió eurót kapott pénzügyi partnereitől.

Ambíciózus tervek 2025-re

A programozóiskolának jelenleg Magyarországon kívül Romániában és Lengyelországban vannak campusai, és már több mint ezer végzett diákja dolgozik a technológiai szektorban Európa-szerte.

“A befektetés segítségével tovább tudjuk folytatni régiós terjeszkedésünket, jelenleg az osztrák, szerb és bolgár piacon való megjelenést vizsgáljuk, 2025-re pedig már tíznél is több Codecool-campus működtetése a cél” – mondta el a bejelentés kapcsán Boda József, a Codecool ügyvezetője.

Hozzátette: a terjeszkedés ugyanakkor nem csupán az iskoláink számának bővítéséről szól. Nagy hangsúlyt fektetünk vállalati átképzési programok kialakítására is, mivel azt tapasztaljuk, hogy a cégvezetők egyre nyitottabbak meglévő munkatársaik át- és továbbképzésére, a piacról ugyanis sokszor időigényes és költséges is a megfelelő készségekkel rendelkező munkaerőt megtalálni.

A Codecool a különféle tanfolyamainak a kínálatát is folyamatosan bővíti. Tavaly az állásgaranciát is biztosító full-stack képzések mellett már megjelentek a specializáltabb, 3-4 hónapos, online is elvégezhető IT-kurzusok. A munkaerőpiaci igényeket követve további tréningtípusok fejlesztésen is dolgoznak. A tervek szerint 2025-re már évi több ezer főre nő a programozóiskola végzőseinek a száma.

Digitalizációfókuszú állami képzésekre van szükség

“A Codecool 12 hónapos, intenzív és gyakorlatorientált programozóképzéséhez hasonló nincs a versenytársak kínálatában a hazai piacon. A módszer eredményességét pedig a számok is bizonyítják: több mint ezer végzősének 98%-a már az IT szektorban dolgozik” – hangsúlyozza Galácz Ábel, a cég másik korábbi befektetője, a Lead Ventures vezérigazgatója. Szerinte az is a Codecool piaci esélyeit javítja, hogy a hazai felsőoktatási rendszer az akkreditált informatikai képzések bővülése ellenére sem képes enyhíteni a magas programozóhiányt.

“A Codecool első intézményi befektetőjeként évek óta ismerjük a csapatot és a beléjük vetett bizalmunk a kezdetektől fogva nagyon erős, ezért nem volt kérdés, hogy a harmadik tőkebevonási körnek is a részese leszünk. A válság hatására rengetegen érzik szükségesnek vagy elkerülhetetlennek a karrierváltást, illetve a továbbképzéseket, így további bővülésben bízunk” – tette hozzá Mihály Zsolt, a PortfoLion Capital Partners befektetési menedzsere.

Formálódik egy új európai szoftverkészség-fejlesztési tanterv

A Codecool 2020 őszén az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség alapító tagjaként olyan meghatározó nagyvállalatokkal együtt kezdte el egy új európai szintű szoftverkészség-fejlesztési stratégia és tanterv kidolgozását, mint az Amazon Web Services vagy az Adecco.

A digitális készségfejlesztés az oktatás egyik kulcseleme kell, hogy legyen, ha csökkenteni akarjuk a piacon jó ideje meglévő IT-szakember hiányt. Ezzel kapcsolatban nemrégiben a közoktatásnak, a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerőpiachoz igazodó átalakítását sürgette az Informatikai Vállalkozások Szövetségének(IVSZ) elnöke Vinnai Balázs, aki egyben a Codecool alapító-társtulajdonosa is.

„Az egyetemi IT-képzések, illetve a digitalizációra is kiterjedő interdiszciplináris képzések iránti érdeklődés növelése, valamint a lemorzsolódás mérséklése szempontjából is fontos a köznevelés digitális átalakítása, valamint a szakképzés és a felnőttképzés színvonalának növelése, az innen kikerülők munkaerőpiaci lehetőségeinek javítása. A hagyományos felnőttképzési modellek mellett van potenciál a programozóiskolák állami támogatásában is ” – húzta alá az elnök.

Egy közelmúltban készített felmérés szerint Magyarországon a következő két évben a piac akár 44 ezer IT szakembert is képes lenne felszívni. Az Európai Bizottság adatai alapján 2020-ban uniós szinten pedig már 825 ezer fő hiányozhatott az infokummunikációs szektor munkaerőpiacáról.

Az iparági szereplők több mint fele, 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kihívást jelent számára megfelelő képességekkel rendelkező IT szakembert találni. A technológiai szektor szakemberhiánya veszélyeztetheti a vállalatok versenyképességét, és a gazdaság fejlődését is.