A világjárvány az IT-szektort is jelentősen átrendezte, sőt a vírushelyzet bizonyos szempontból még jót is tett a szakmának – derül ki az egyik hazai állásportál felméréséből.

Hazai álláspiac, IT-fejlesztők

A munkaerőpiacon a legnagyobb változást a home office bevezetése hozta, ennek a megszervezése sok cég számára nagy kihívást jelentett. A járványhelyzet miatt nem meglepő módon jelentősen visszaesett a toborzási kedv is, számos cég állította le egyik napról a másikra az új munkatársak felvételét, sőt elbocsátásokra is sor került.

Az első hullám után ismét fellendülőben az IT-álláspiac

A kialakult viszonyok a múlt év első felében igencsak megtépázták a korábban kínálatban bővelkedő informatikai álláspiacot is. A járványhelyzet enyhülésével viszont ismét bővültek az IT-szakemberek álláslehetőségei, és ezzel együtt a jelentkezők száma is növekedett.

Júniusban már közel kétszer, októberben pedig már háromszor annyi IT-szakember szeretett volna elhelyezkedni a szférában, mint a vírus kirobbanásakor – olvasható a No FluffJobs elemzésében. (Az állásportál azzal tűnik ki a toborzócégek közül, hogy a hirdetőinek kötelezővé tette a fizetési sáv megadását is.)

A cég legutóbbi jelentése óta a juniorok iránti kereslet visszaesett, a cégek leginkább mid és senior fejlesztők jelentkezését várják.

Az álláskeresők többsége már a távmunkát preferálja

A portálon állást keresők adatai alapján az IT-szféra továbbra is Budapestre koncentrálódik, a szakemberek közel 30%-a Budapesten nézett új munkahely után, ezt követte Szeged 12%-kal, majd kisebb lemaradással Debrecen 9%-kal. A legtöbb álláskereső azonban távmunkára adta be jelentkezését, 50%-uk ebben a formában keresett munkalehetőséget.

A fejlesztési nyelvek, illetve technológiák alapján a legnépszerűbb keresési kifejezés a Java, majd a .Net volt, erre a két program nyelvre az IT-szakemberek több mint fele keresett rá. A harmadik helyen a C-nyelv végzett 20%-kal, a negyediken a PHP 18,7%-kal,a sort pedig a Python zárta 8,4%-kal.

Állás keresésnél milyen technológiákra kerestek

Az év legnépszerűbb programozói kategóriája szinte azonos arányban a backend és a frontend volt, az álláskeresők kétharmada ezt a pozíciót kereste. Harmadik helyen a support végzett 17,3%-kal, melyet a full-stack 11,5%-kal és a devOps követett 6,3%-kal. ( A különféle kategóriákban való eligazodást egy korábbi cikkünk segíti.)

Állás keresésnél milyen kategóriákra kerestek

Az expertek fizetése már elérheti a másfél millió forintot is

Ami a bruttó fizetéseket illeti, a legújabb felmérés szerint a junior pozícióba jelentkezők bruttó 400 és 550 ezer között kereshetnek, a mid szenioritású fejlesztők 550 ezer és 800 ezer közötti fizetéssel, a seniorok 800 ezer és 1,1 millió közöttivel számolhatnak, az expertek pedig akár 1,5 milliót is hazavihetnek havonta.

A hazai informatikushiány a járványhelyzet megszűnésével ismét előtérbe kerülhet. Egy másik kutatás szerint ugyanis a munkaadók a következő két évben akár 44 ezer digitális szakembert is fel tudnának venni, miközben sem a felső-, sem a felnőttoktatás nem tud ma még lépést tartani a növekvő kereslettel.

Az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. szakemberei szerint az IT-szakértők iránti piaci kereslet még évekig felülmúlja az oktatási rendszer kibocsátását: jelenleg is mintegy 9 ezer informatikai álláshely betöltetlen, miközben egyre nyílik az olló, és a jelenlegi trendek alapján két év múlva akár 26 ezer fő is lehet a különbség a piaci kereslet és a képzési kibocsátás között.