Jelenleg az alkatrészellátás, a márka és a bővíthetőség a legfontosabb szempont a szervervásárláskor, de a rezsinövekedés miatt egyre jobban számít a szerverek energiafogyasztása is – állítja egy friss elemzés.

Alkatrészhiánytól tartanak a szerverüzemeltetők

A szerveralkatrészek utánpótlási láncában először a Brexit után lehetett tapasztalni fennakadásokat, az orosz-ukrán háború pedig sok termék árát a duplájára növelte. Az új és használt szerverek eladásával foglalkozó ServerElite által közel 900 IT szakember és rendszergazda bevonásával végzett online kutatás szerint toronymagasan vezet a megfelelő alkatrész ellátottság, ami a biztonságos üzemeltetés alapja.

A szervervásárlás szempontjai

Kimagasló a hazai szerverbeszerzők márkahűsége, a dobogó harmadik fokán pedig a rugalmas bővíthetőség áll. Előkelő helyet foglal el a listán a kereskedővel kialakult kapcsolat is, ahogy a döntés meghozatalában a garanciaidő hossza is kiemelt szerepet tölt be. Ezzel szemben a zajszint és a vásárlói értékelések érdeklik a legkevésbé a szerverbeszerzést – emeli ki Tarjányi Márk rendszermérnök.

„Általánosságban elmondható, hogy szerverüzemeltetésnél a stabil infrastruktúra nélkülözhetetlen a vállalatok számára, aminek alapja, hogy a szerver folyamatos működését biztosítani kell hideg és meleg tartalék alkatrészekkel. Ezeknek ott kell lennie a szerverteremben, hogy ha bármi baj van, egyből lehessen cserélni. Nem véletlen, hogy a válaszok alapján az alkatrészellátás a legfontosabb, hiszen egy vészhelyzet leállíthatja a cég életét, a termelés lenullázódhat, ami kényszerszabadságolással és bevételkieséssel jár” – mutatott rá a szakember.

Alkatrészhiánytól tartanak a szerverüzemeltetők
Forrás: ServerElite

Hozzátette: a kereslet valamelyest csökken, de az úgynevezett refurbished(feljavított) alkatrészekből a piac megfelelően el van látva. A szakértő szerint a szerverpiac hamarosan eléri a mélypontját, de ha a chiphiány nem fokozódik, akkor az árak is tetőzni fognak.

„Ha a büdzsé oldalt nézzük, a bővíthetőséget szem előtt tartják a cégek, hiszen az létszámbővülésnél hatalmas lépéselőnyt is jelenthet a konkurenciával szemben. Érdekesség, hogy a magyarországi háttértámogatás nem annyira fontos, mert a cégek zömének olyan jó a kereskedőkkel kialakult kapcsolata, hogy elfogadják a javaslataikat anélkül, hogy több millió forintot rá kellene arra költeni” – jegyzi meg a szakértő.

A rezsinövekedés fontos, de nehéz az áramon spórolni

Tarjányi Márk úgy látja, hogy a rezsi drágulása miatt a cégek elkezdtek jobban figyelni arra, hogy az eszközöknek mennyi a fogyasztása, ugyanakkor a munkafolyamatban a háttér infrastruktúra elengedhetetlen a bevételek és a profit fenntartásához és növeléséhez, így az áramon lényegesen nem tudnak spórolni.

A felmérésben a zajszint fontosságára is rákérdeztek, ami a bővíthetőséggel szembe állítva gyakorlatilag elenyésző jelentőséggel bír. Ennek oka az lehet, hogy mivel a szerverek külön helyiségben működnek, az ebből adódó zaj nem zavar senkit. Ez nagyobb problémát jelenthet viszont a kis- és középvállalkozásoknál, ahol szintén a zajszint növekedését választják inkább többen, ha erősebb szervert tudnak ugyanakkora befektetésből realizálni.