A gazdaság felgyorsult fejlődése számtalan új, az emberek életét és a tárgyak működését forradalmasító technológiát hoz magával. Egy friss nemzetközi kutatásból megtudhatjuk, közülük melyekről esett a legtöbb szó idén január és november között, az online térben.

Fontos technológiák
Laurent T / Shutterstock

A kutatást végző Walkme.com tízes toplistáján az első helyet vitathatatlanul a mesterséges intelligencia(AI) foglalja el: 2021. januárja és novembere között becslések szerint 175 837 online cikk jelent meg erről a technológiáról – ami napi 526 online cikket jelent.

Második helyen a hozzá igen közel álló gépi tanulás áll, a témát 103 508 online cikk vitatta meg a vizsgált időszakban.

A virtuális valóság (VR) technológia is felkerülhetett még a képzeletbeli dobogóra, de a szó szerint is magával ragadó kategóriáról harmadannyi cikkben esett szó, mint a mesterséges intelligenciáról.

A feltörekvők közé sorolható még a kiterjesztett valóság (34 632), a kvantumszámítástechnika (32 548) és a számítási felhő(cloud computing) (28 874).

A kutatásba bevont technológiák listája egyébként a következőket tartalmazta: mesterséges intelligencia (AI), gépi tanulás, virtuális valóság (VR), kvantumszámítás, számítási felhő, robotizált folyamatautomatizálás (RPA), kiterjesztett valóság (AR), 5G, digitális ikrek, peremhálózati, vagy edge computing, az okos szerződések, 3D nyomtatás, 4D nyomtatás, nanotechnológia, hangalapú interface-k/chatbotok.

A módszertanról

A Walkme.com az „ITProPortal” és a „Forbes” forrásait vette figyelembe azon technológiák maglistájának elkészítéséhez, amelyek a következő néhány évben átalakítják az emberek élet- és munkakörülményeit.

A szakértők a lista minden egyes tételének az értékeléséhez a Buzzsumo adatbázisát használták, hogy beazonosítsák, nagyjából hány online cikk jelent meg ezekről a témákról. Az ugyancsak egyre népszerűbb blokkláncról viszont ebben a rendszerben nem tudtak adatokat lekérni.

Az eredmények megbízhatóságának növelése érdekében a vizsgált technológiák neveit a világ legtöbbet beszélt/írt nyelveire is lefordították, köztük van a spanyol, a portugál, a francia, a török, a német, az olasz, a lengyel, a román, a holland, a görög, a cseh, a svéd, és az ukrán.

Fontos technológiák