Fejlesztői csomaghoz, egyedi ajánlathoz és közösségi felülethez juthatnak a gépek közötti kommunikációban üzletet látó hazai cégek a T-Systems  partnerprogramja révén. A projektben speciális fórumon keresztül egymást is segíthetik a fejlesztők.

Dolgok internete

Már jó ideje téma a dolgok internete(IoT), és azon belül is a különféle eszközök közötti adatkommunikáció. Az adatokat gyűjtő, megosztó és elemző megoldásokra jó példa az okos közmű mérőóra, az áruszállítás folyamatos nyomon követése, vagy akár a háztartásokban használt intelligens gépek távoli szabályozása. A felsoroltakon kívül még számos egyéb alkalmazási terület is felmerülhet.

Költséghatékony az NB-IoT technológia

Ezekre a feladatokra ugyanakkor luxus és ebből kifolyólag drága is a már meglévő szélessávú mobilhálózatokat igénybe venni, helyette minimális adatmennyiséget hordozó megoldásokra, illetve az ezt támogató keskenysávú (NB-IoT) hálózatokra van szükség.

Az NB-IoT a dolgok internete számára kifejlesztett kiváló beltéri elérést kínáló, alacsony költségű és energiafelhasználású hálózati technológia, amellyel akár nagy területről is nagyszámú, kisméretű és egyszerű berendezés köthető rendszerbe. Az alacsony szintű adatforgalom akár több éves akkumulátor élettartamot biztosít a hálózati technológiát használó eszközök számára.

Az NB-IoT technológiát a Telekom csoport, ahová a T-Systems is tartozik, tavaly november vége óta tette elérhetővé a hazai megoldások számára. A budapesti hálózat a Deutsche Telekom egész Európára kiterjedő Huawei technológián alapuló NB-IoT fejlesztéseinek egyik első állomásaként valósult meg.

A fejlesztést globális szabvány segíti

A Deutsche Telekom és a Huawei 2016-ban aktiválták a világ első NB-IoT rendszerét a DT német és holland hálózatán, a 2016 júniusában kiadott 3GPP szabvány alapján. A globális szabványon alapuló technológia biztonságot jelent a fejlesztés számára illetve nemzetközileg is értékesíthetővé teszi a hálózatra fejlesztett termékeket és szolgáltatásokat.

Első alkalmazásként, egy működőképes okos parkolási rendszert vezettek be Bonnban. A megoldás az egyes parkolóhelyekbe beépített szenzorok segítségével egy alkalmazáson keresztül kommunikál a gépjárművezetőkkel, és a rendelkezésre álló szabad parkolóhelyekhez irányítja őket.

A sikeres, végponti eszköztesztekkel is alátámasztott tavalyi magyarországi bevezetést követően már az erre épülő partnerprogram beindítására is megnyílt a lehetőség. A T-Systems a programban egyedi ajánlattal, közösségi felülettel, valamint szakmai találkozók, workshopok szervezésével segíti az üzleti vagy fejlesztő partnereket. A projekt nyitott a még ötletfázisban lévő fejlesztésekre is. A program keretében speciális fórum is nyílt itt, ahol egymást is támogathatják a partnerek.

A 2018. december 31-ig szóló ajánlati csomag az igénybevett SIM-kártyák mellé 500 kB adatforgalmat biztosít, külön díj fejében pedig extra biztonsági megoldásokat(APN, IPsec-alagút) is nyújt az alkalmazásokhoz.