Jelentős átalakulás figyelhető meg a hazai mobilpiacon. Egy év alatt közel a harmadával nőtt a mobilnet forgalom, a hanghívások is tempósan terelődnek át a 4G-hálózatokra, a feltöltőkártyások száma pedig egyre marginalizálódik.

Egyre népszerűbb a mobilnet

Mindezek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság(NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből derülnek ki. A félévente új adatokkal bővülő jelentéshez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobilhálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint a saját hálózatttal nem rendelkező, de mobilszolgáltatást nyújtó szolgáltatóknak. Utóbbiak ezt a saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján tehetik.

Egy év alatt közel a harmadával nőtt a mobilnet forgalom

A mobilinternet-forgalom a múlt év végén negyedéves időszakra vetítve átlépte a 93 millió GByte-ot, ami közel a harmadával haladta meg az egy évvel korábbi időszakét. A mobilpiaci összetétel legnagyobb változása volt, hogy az év második felében a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. is saját mobilhálózattal rendelkező szolgáltatóvá vált. A cég szolgáltatása egyelőre tesztüzem jellegű: kizárólag a legalább egy vezetékes vagy műholdas szolgáltatást igénybe vevő DIGI/Invitel-ügyfelek érhetik el – emeli ki a szakhatóság közleménye.

A belföldi mobilnet forgalom alakulása

A teljes belföldi mobilinternet-forgalomnak viszont már több mint 96 százalékát 4G hálózaton továbbították 2019 utolsó negyedévében, a 3G 2,6 százalékot, a 2G 1 százalékot tett ki. Négy év alatt a mobilinternet-forgalom közel öt és félszeresére nőtt. Ezen belül az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 második félévében több mint 20 százalékkal bővült, 62,49 Gbyte-ra. Egy számlás okostelefonos SIM-kártya 2019 végén havonta átlagosan 3,64 Gbyte adatforgalmat generált, míg egy feltöltőkártyás ennek kevesebb mint a harmadát, 1,17-et.

Már mindenhol ott a VoLTE

Tavaly a negyedik negyedévben a Vodafone is elindította a VoLTE szolgáltatását, ezzel már mind a négy saját mobil rádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatónál lehet 4G-hálózaton telefonálni. A 4G szerepe folyamatosan nő a hangforgalomban, az időszak végére már a hívásforgalom negyede zajlott ilyen hálózaton, míg 2019 közepén ez az arány csak 17 százalék volt.

A növekedés oka nemcsak a hálózatfejlesztés, hanem az is, hogy a felhasználók egyre több 4G képes készüléket használnak. A belföldön indított hívásforgalom kétharmadát a mobilszolgáltatók ugyanakkor még továbbra is 3G-hálózaton keresztül továbbítják, noha a technológia részesedése négy év alatt tizenöt százalékponttal csökkent.

Mindeközben az előfizetők többsége továbbra is 3G-képes telefont használ. A generációváltás a készülékpiacon ugyanakkor sokat lendíthetne a szolgáltatók azon tervén, hogy néhány éven belül lekapcsolják a 3G-hálózatokat. A 2G hálózatok részesedése a hanghívásokból épp csak meghaladja a nyolc százalékot.

A belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma közel változatlan az elmúlt egy évben: a számlás előfizetők havi közel öt órát (293 percet), a feltöltőkártyások fél órát beszélnek készülékeiken a 2019 negyedik negyedéves adatok szerint. Az SMS-küldési kedv tavalyi visszaesése a második félévben is – 2018 hasonló negyedéveihez képest 5-6 százalékkal.

A szolgáltatók őrzik korábbi piaci részesedésüket

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján továbbra is a Magyar Telekom a piacvezető, részesedése 45 százalék körüli. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll nagyjából hasonló, kerekítéssel 27 százalék körüli mutatókkal. Az egyéb szolgáltatók részesedése a múlt év közepén lépte át a 2 százalékot.

A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján hasonló a megoszlás, viszont a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együttes piaci részesedése ebben a szektorban a múlt év végén sem érte el az 1 százalékot.

A mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatáshoz használt SIM-kártyák száma 10,6 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,3 százalékponttal 67,2 százalékra nőtt. A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,82 millió darab, ami érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95 százaléka viszont már havidíjas előfizetésről indul.

Az M2M – vagyis az eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák száma a múlt év második felében az egy évvel korábbi 1,1 millióról 1,2 millió darabra nőtt.