Érintésmentes, áthajtásos tesztelőállomás létesült Budapesten, ahol előzetes online regisztrációval autónkban ülve végeztethetjük el a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet.

Autós koronavírus tesztelés

Ázsia, Európa és Észak-Amerika több országában is eredményesen alkalmazzák már az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést. A vizsgálaton résztvevők a mintavétel során végig autójukban maradhatnak.

Az adatkezelés teljes folyamata digitális

A biztonságos és gyors mintavételi megoldás a magyar DriveCell Systems és az okos mobilitási megoldásokat fejlesztő Rollet együttműködésével valósult meg a Tesztallomas.hu elnevezésű platformon – derül ki a cégek közös közleményéből.

„A rendszer a hasonló nemzetközi megoldásoknál is biztonságosabb, hiszen a mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor. Így az adatfelvételhez sincs szükség papírmunkára, a teljes adatkezelés digitálisan megy végbe. Maga a mintavételi folyamat is mindössze 3-5 percet vesz igénybe” – hívja fel a figyelmet Erdős Gergely, a DriveCell Systems Zrt. alapítója.

A fizetés egyelőre az első tesztállomás helyszínén – a Groupama Aréna felszíni parkolójában –bankkártyával oldható meg, de hamarosan elérhető lesz az online előrefizetési megoldás is. A vizsgálatra kizárólag személygépjárművel, vagy minibusszal érkezhetnek a résztvevők. Egy gépjárműben több, egy háztartásban élő személy is tartózkodhat, kísérő viszont nem.

A módszerrel az aktív fertőzöttség mutatható ki

„A koronavírus járvány elleni védekezésben széleskörű szakértői vélemények szerint nagy szerepet játszik a tesztelés, a fertőzés meglétének laboratóriumi vizsgálata. Magyarországon elsőként a Tesztallomas.hu kínál teljesen érintésmentes autós tesztelési lehetőséget, amely elsősorban a koronavírus-gyanús esetek, betegek kiszűrését célozza. A megoldás magánszemélyek és cégek számára egyaránt elérhető” – emeli ki Andy Zhang, a Tesztallomas.hu technológiai hátterét biztosító Rollet alapítója.

A Tesztallomas.hu által alkalmazott nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus vizsgálat során a levett orr- és garatnyálkahártya mintákat speciálisan felszerelt laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, így a módszerrel az aktív fertőzöttség mutatható ki.

Az első mintavételi állomáson egyelőre napi 100 személy teszteltetheti magát, a teszt alapára 26 900 forint. A Tesztallomas.hu laboratóriumi szakmai partnere egy hazai, évtizedes tapasztalattal, illetve minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkező mikrobiológiai laboratórium. A közeljövőben további mintavételi pontok létrehozatalát tervezik a fővárosban és vidéken is.

A cél az országos lefedettség elérése, így a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog. A későbbiekben pedig a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztek mellett újabb, orvosilag és hatóságilag megbízható vizsgálati módszerek alkalmazására is sor kerülhet.