A nők aránya még mindig elmarad a férfiakétól, ha műszaki, tudományos szakmákról van szó. Ezt igazolják a legfrissebb uniós statisztikák is, ahol Magyarország kimondottan a sereghajtók között van.

Nemrégiben adta ki a témában legfrissebb uniós szintű elemzését az Eurostat. Az Európai Unió statisztikai hivatala a 2018-as adatokat összesítve megállapítja, hogy az adott évben az EU-ban közel 15 millióan dolgoztak tudományos és műszaki területen. A nemek szerinti megoszlás alapján 59 százalékuk férfi, 41 százalékuk nő.

A balti államokban több a nő a műszaki területeken

A férfiak különösen nagy arányban(79%) képviseltetik magukat a gyártóiparhoz kapcsolódó STEM-szakmákban.(A rövidítés egy mozaikszó a tudományos és műszaki szakmák – science, technology, engineering, mathematics – angol elnevezése alapján). Sokkal kiegyenlítettebb a nemek közötti arány a szolgáltató szektorban, ahol 54% férfi és 46% nő dolgozik.

Ami az egyes tagországokat illeti, négy olyan is van, ahol a STEM-szakmákban többségben vannak a nők: Litvániában az arányuk eléri az 57 százalékot, Bulgáriában és Lettországban az 52 százalékot, illetve Dániában, ahol 51 százalékuk dolgozik műszaki területen.

A másik véglethez, ahol kevesebb, mint egyharmad az ezeken a területeken foglalkoztatott nők aránya ugyancsak négy tagállam – köztünk hazánk is – köthető. Az abszolút sereghajtó Finnország, utolsóelőtti Magyarország(30%), majd Luxembourg(31%) és Németország(33%) következik.

Itthon március közepéig jelentkezhetnek a cégek a Girls in ICT kampányhoz

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon 25 ezer munkavállaló hiányzik a STEM-szakmákból. A nők arányának a növelésére itthon is meg van a törekvés. Már évek óta gyakorlat, hogy a kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek Lányok Napján(Girls in ICT) 12-18 év közötti lányokat fogadnak egy teljes munkanapra, hogy betekinthessenek a tudományos, mérnöki, informatikus szakmák helyi lehetőségeibe.

A lányoknak szóló pályaorientációs naphoz, amit világszerte április 23-án tartanak, idén március 18-ig csatlakozhatnak a vállalkozások. A műszaki pálya iránt érdeklődő lányok pedig április elsejétől válogathatnak a céges programok között. (A kimondottan infokommunikációs szakmákban dolgozó nők helyzetéről korábban itt írtunk.)

A kezdeményezés Amerikából indult, Magyarország 2012-ben csatlakozott a programhoz, amelyben eddig 180 intézmény vett részt, a legkisebb létszámú kutatóműhelyektől az ismert nemzetközi nagyvállalatokig. A programban résztvevők közel 40 városban több mint 12000 lánynak engedtek betekintést a tudományok, a technológia és az informatika világába.