Melyik munkahely mozgatja meg legjobban a friss diplomás magyar fiatalok fantáziáját? Hova mennének a végzős mérnökök, milyen ágazatok vonzzák a bölcsészeket? Itt az Zyntern.com legfrissebb kutatása.

Infokom cégek

A cégek presztizsét emeli, ha nemcsak a termékük és a szolgáltatásuk jó, hanem népszerűek a munkakeresők körében is, emiatt több és jobb jelentkező közül választhatnak.

Az összesített dobogósok mindegyike technológiai cég

Az elsősorban az Y és Z generáció fiataljainak álláskeresését, karrierindítását segítő startup, a Zyntern.com állásportál korábbi kutatásából az már kiderült milyen szempontok alapján választanak a fiatalok munkahelyet, a legfontosabb kritériumnak a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a támogató vezető bizonyult. Most azt kutatták mely cégek felelnek meg ezeknek a szempontoknak leginkább.

A kutatás idén áprilisában zárult le és több mint 3 ezer fiatal töltötte ki a 30 kérdéses kérdőívet. A kérdések a fizetési igények, adott munkahely fő vonzereje mellett még a koronavírus munkaerő piaci hatásaira is kitértek.

A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat adott válaszadó tanulmányi területe és szakmai háttere alapján vizsgálták a kutatók, hogy megtudják az egyes szakterületen pályát kezdő fiatalok számára mely cégek a legvonzóbbak.

A szakterületek szerinti toplisták mellett készült egy összesített rangsor is, ennek alapján a dobogós hazai álommunkahelyek között az első a Google, a második a Bosch, a harmadik pedig a Magyar Telekom lett.

Őket követi az Audi, a MOL és a Vodafone. Az első tízben helyett kapott még a Deloitte, a Morgan Stanley, az IBM és az OTP Bank. A technológiai cégek közül tizenkettedik a Microsoft, tizennegyedik a Prezi.

A mostani kutatás érdekessége, hogy az összes korosztályon végzett korábbi Ranstad utatás nyertese, a LEGO, a pályakezdők körében az első 60-ba sem került be. A másik két dobogós az Audi igen, a Samsung nem került be a fiatalok top 10-es listájába.

A szakterületenként legjobbak toplistái

Gazdaságtudomány

1. Morgan Stanley
2. Vodafone
3. Unilever

Az itteni élmezőnybe pénzügyi tanácsadó és elemző cégek, de ott vannak a legjobbak között a nagy hazai távközlési cégek (Vodafone, Telekom) és a napi cikkeket gyártó FMCG-k (Unilever, Coca Cola, Nestlé) is. A top 10-be bekerült a PwC, a Deloitte, a KPMG, a Google és Bosch.

Agrár-, és élelmiszermérnök

1. Nestlé
2. KITE és a BioTech USA

Az agrárterületeken olyan FMCG-k vezetnek, amelyek gyártanak is Magyarországon, illetve a jelentősebb kiskereskedelmi láncok. Idén a Nestlé vitte a pálmát mind a fiatalok körében, mind az összesített korosztályokat tekintve. Harmadik helyen végzett holtversenyben a Bonafarm, a FrieslandCampina, a Tesco, a Nébih, a Spar, az Eisberg a Coca Cola és a Lidl.

Bölcsészettudomány

Bölcsészettudományok területén rendkívül heterogén lista született. Változatos iparágak legismertebb munkáltatóit említették a legnagyobb számban. A kutatás érdekessége, hogy a top 4 cég informatikai, vagy távközlési profilú.

1. Vodafone
2. Prezi
3. Telekom

Őket követi a Google, a Bosch, és a Morgan Stanley. De helyet kapott a legjobbak között a MOL, a Coca Cola, a Microsoft, a Libri és az IBM is. Az IBM nemcsak a fiatalok körében népszerű, hanem a Randstad szerint az SSC szektor legvonzóbb munkaadója.

IT szektor

1. Google
2. Telekom
3. IBM

A pályakezdő informatikusok számára a legnépszerűbb vállalat a Google. A távközlési (Telekom, Vodafone) és IT tanácsadó cégek közé a Morgan Stanley (5.) és az OTP Bank (8.) is bejutott. A népszerűek közé tartozik még a Microsoft, a Bosch az EPAM és az SAP is.

Műszaki, mérnöki pálya

1. Bosch
2. Audi
3. Mercedes-Benz

Mérnöki területeken az autóipari szereplők mellett, két hazai nagyvállalat, a MOL (4.) és Richter Gedeon (5.) is legvonzóbb munkaadók között szerepel. A Mercedes a fiataloknál harmadik helyre került, pedig tavaly a Randstad szerint ez a cég nyerte a menő munkahelyek versenyét. Hatodik helyen található még az ugyancsak az autóiparhoz köthető Knorr Bremse, hetediken pedig az Egis gyógyszergyár. A legjobbak között végzett még a Siemens, a GE és a BMW.

Társadalomtudomány

1. Prezi
2. Vodafone
3. Google

Társadalomtudományi területekről érkezők válaszai hasonlóak a bölcsészek preferenciáihoz. Ismert tech és telkó munkaadók az élen (Vodafone, Telekom), közéjük ékelődik például a MOL, a Deloitte és egy a hazai piacon frissen megjelent munkaadó, a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Black Rock. Helyet kapott köztük még a Coca Cola, Bosch és az Unicef is. A tízes listába került még többek között az MNB, ami holtversenyben végzett az IBM-el, az Indexel és a McKinsey-vel.

Természettudomány

1. Sanofi és Egis
2. Richter Gedeon

Természettudományi területeken a top három munkaadó gyógyszeripari vállalat, akiket technológiai cégek, majd többek között gyártók követnek. Így a legnépszerűbbek listájába került az EPAM, a Google, a Bosch, a Continental, az Aldi, az OTP Bank a Vodafone, és a Morgan Stanley.

Államtudományok

Az első helyen a Belügyminisztérium végzett, másodikon pedig holtversenyben a Külügyminisztérium, Deloitte és a KPMG. Nem meglepő módon, a legtöbbször említett munkáltatók közigazgatási és államigazgatási szervek, de a top 10-ben további multinacionális pénzügyi és stratégiai tanácsadó cégek is vannak (McKinsey & Company, Morgan Stanley).

Jogi pálya

A legtöbb pályakezdő az ügyvédi irodákat tartja a legvonzóbb karrier indítási terepnek. Ugyanakkor az MNB, mellett itt is felbukkannak a távközlési szektor szereplői is a legvonzóbb munkaadók között (Vodafone, Telekom).