Új, év új fogadalmak, amik a digitalizáció korában már az online világunkat sem kerülhetik el. Egy friss kutatás szerint a kibertérben is otthonos emberek közel fele érzi úgy, hogy változtatnia kellene világhálós szokásain.

Kiberstressz elkerülése

A kevesebb is elég a kütyük használatából

Még nincs egy hónapja, hogy az Arlington piackutató cég egy reprezentatív felmérés keretében kétezer 18 éven felüli európait kérdezett meg a digitális mindennapjairól, és arról, hogy mit csinálnának e téren másképp a jövőben.

A többség az egyik legfontosabb változtatásnak a készülékeivel eltöltött időt szeretné csökkenteni, amivel jelentősen hozzájárulhat a „kiberstressz” szintjének a csökkentéséhez is – derül ki a Kaspersky kiberbiztonsági cég megbízásából készített kutatásból.

A múlt évben igencsak rájárt a rúd a személyes adatainkra is. A jelszólopások mértéke 60 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, a bejelentkezési adatok lopásai is szaporodtak, főleg a felnőtt oldalak esetében, ahol a fenyegetettség több mint a kétszeresére nőtt.

Ez ahhoz vezetett, hogy az internethasználók nagyjából í fele (56%) úgy érzi, hogy a teljes körű személyesadat-biztonság a digitális korban lehetetlen. Háromból egy ember (32.3%) pedig tanácstalan abban, hogyan tudná online magánszféráját megfelelően megvédeni.

A digitális elvonás hatékony módszerei

Nem meglepetés tehát, hogy az új év elején a megkérdezettek 42.3% a klasszikus “fogyás, egészséges életmód” fogadalmak helyett inkább digitális újévi fogadalmat tenni 2020-ban. A kutatás megmutatta, hogy az emberek fokozottabb elvárásokat támasztanának magukkal szemben az online térben, olyan megoldásokkal, mint az erősebb jelszavak használata.

A digitális fogadalmak főleg arról szólnak, hogy megígérjük magunknak a digitális személyes adataink védelmét. Több terület is van, ahol az emberek változtatnának. Ilyen a képernyő előtt töltött idő, amit jelentősen csökkentenének. Ezt a válaszadók közel 30 százaléka szeretné megtenni, vagy, hogy ne az okostelefonnal egy ágyban aludjanak el, ez utóbbira a válaszadók közel egyötöde törekszik.

Ebből is látszik, hogy a digitális detox népszerűsége továbbra is emelkedik. A válaszadók negyede több biztonsági mentést készítene a jövőben, több mint az egytizedük pedig törölné azokat a Facebook ismerősöket, akikkel sosem találkozott személyesen.