Nyilvánosságra hozta a friss számait az Eurostat arról, hogy hány infokommunikációs(ICT) specialista dolgozik az Európai Unióban, és ezen belül hogyan alakul a férfiak és a nők aránya.

Nők ICT

Az unió statisztikai hivatala évente megjelentett adatokat a digitális gazdaság és társadalom tagországonkénti és EU-átlag szerinti alakulásáról. A most kiadott legfrissebb jelentésből megtudható, hogy az Európai Unióban 2018-ban 8,9 millióan dolgoztak infokommunikációs specialistaként. Egy évvel korábban ez a mutató még 8,38 millió volt.

A szakmában még mindig erősen dominálnak a férfiak, sőt az arány nem igazán látszik javulni sem. Tavalyelőtt uniós átlagban a specialistáknak még a 17,2 százaléka volt nő, a múlt évben már csak a 16,6 százaléka, úgy, hogy közben pedig gyarapodott az összlétszám.

A felmérés érdekessége, hogy mind az élbolyban, mind a sor végén a keleti blokk országai találhatóak. Abszolút sereghajtó Magyarország, ahol a nők aránya 2018-ban 8,5 százalék volt. Tavaly 165,6 ezren dolgoztak nálunk infokom specialistaként, 8 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Akkor viszont a női kvóta még 8,9 százalékos volt. Az arány nálunk fokozatosan csökken, a 2015-ös statisztika 152,6 ezres összlétszám mellett még közel 12 százalékos női arányt mutatott.

Nők arányaz ICT munkakörben

Pedig szakértők szerint álláshelyekben nincs hiány, sőt. Ahogy a munkaerô toborzással és kiválasztással foglalkozó Hays Hungary IT-területért felelős tanácsadója Bilinszky Brigitta nemrégiben elmondta nem tapasztalható már különbség a férfi és a női jelöltek fizetése között.

Szerinte a szaktudás az, ami egyértelmûen meghatározza az IT-állásokban a fizetések alakulását.( Ezzel kapcsolatos gondolatait a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Impulzus magazinjának „Lányok napja” külön kiadványában osztotta meg.)

Vannak területek, ahol ma már a korábbinál több nőt foglalkoztatnak, de ő is megerősítette, hogy összességében még mindig nagyon alacsony a nők aránya a technológiai jellegű szakmákban.

Ahol leginkább lehet női jelöltekkel is találkozni, az főleg a tesztelés, a projektmenedzsment, az SAP tanácsadó/IT tanácsadó, vagy az üzleti elemző. Véleménye szerint középtávon nagy potenciál van a gépi tanulásban, az adattudományban. Pár év múlva sokkal elterjedtebbek és keresettebbek lesznek ezek a pozíciók.

Kedvezően változnak viszont az arányok a műszaki felsőoktatásban tanulók körében. Dallos Györgyi, az említett kiadvány és a Lányok Napja rendezvénysorozat fő koordinátora megkeresésünkre elmondta, hogy a 2009-es 3-4 százalékról 2018-ra 15 százalékra javult a mérnök-informatikus női hallgatók aránya. Ráadásul a lányok körében kisebb is a lemorzsolódás, mint a fiúknál, többen jutnak el a diplomáig.

Hozzánk hasonlóan rosszul állnak a női informatikusok foglalkoztatottságában még a csehek és a görögök, az előbbiben 10, utóbbiban 11 százalékos aránnyal.

A rangsort a bolgárok vezetik, ahol az infokom szakmában dolgozók 28 százaléka nő, második helyen áll Litvánia 25, Románia 24 és Észtország 22 százalékkal.