A koronavírus-járvány idején általános gyakorlattá vált az online szerződéskötés és az elektronikus aláírások használata, amire már nemcsak költségcsökkentő tényezőként tekinthetünk.

Elektronikus aláírások

Az elektronikus aláírások globális piaca a 2018. évi 1,2 milliárd dollárról 2023-ra 5,5 milliárd dollárra nő, vagyis, évente több mint 36 százalékkal növekszik. Ezt a trendet követi a hazai gyakorlat is, amit az online szerződéskötő platformot fejlesztő és alkalmazó TrustChain Systems Kft. saját maga is tapasztal.

Szakértőik szerint a digitalizációhoz szükséges alapinfrastruktúra már a járvány előtt is rendelkezésére állt a cégeknek, mégis a krízishelyzet hozta el a valódi áttörést minden olyan digitális szolgáltatásnál, amelyek bevezetéséhez ki kellett lépni a komfortzónánkból.

“2020 tavaszára néhány hónap alatt 100-ról 1500-ra ugrott a digitális szerződéskötést használó ügyfelek száma a TrustChain-nél. A vállalkozók olyan kényelmes és biztonságos üzleti megoldásokat keresnek, amelyekkel nő a szerződéskötési sebesség, miközbenn a tranzakciós költségek csökkennek” – emeli ki Romhány Gergely, a cég ügyvezetője.

A platform egyre több országban érhető el

A változó környezetre reagálva, április óta a TrustChain szolgáltatásai 38 országban váltak elérhetővé. A platformon aláírt dokumentumok száma is exponenciálisan növekszik, április és június között több mint 3 ezer szerződést írtak alá digitális formában.

Az új helyzet, amelyben egyre több vállalkozás fordul a személyes jelenlétet kiváltó digitális megoldások felé, nemcsak jogi, technológiai, hanem információbiztonsági kérdés is. Ezt az igényt ismerte fel a Quadron is, amely stratégiai partneréül választotta a szolgáltatót.

Szekeres Balázs, a QuadronKibervédelmi Kft. technológiai vezetője szerint az összes digitális szolgáltatónak figyelmet kell szentelnie arra, hogy a megfelelő biztonsági garanciákat be tudja építeni a rendszereibe, például egy olyan “cyberfraud monitoring” megoldást, amely a csalásokat szűri ki.