Mikorra tervezzük az első 5G-s mobilunk megvásárlását? Idén globálisan is még legfeljebb kerekítési érték lehet ezen készülékek száma a teljes okostelefon piachoz viszonyítva. Utóbbi tavaly meghaladta az 1,4 milliárd darabot, előbbi jó esetben elérheti az 5 milliót.

5G-s okostelefon

Felfokozott a hangulat az új generációváltó mobiltechnológia előtt. Látványos versengés volt már azért is, hogy mely gyártó mutatja be először 5G-képes készülékét. Félrevezető információkkal igyekeztek megelőzni versenytársaikat az 5G-hálózatok bekapcsolásánál a mobilszolgáltatók is.

Az 5G-nél már sikerült feloldani a tyúk-tojás problémát

Ezúttal legalább azt a hibát nem követték el még egyszer az iparág szereplői, amit a 4G-nél, hogy a hálózatok indulásáig még nem volt kereskedelmi forgalmazásra alkalmas 4G-s okostelefon.
A nemzetközi piackutatók is készülnek az 5G-korszak kibontakozására. A napokban a Strategy Analytics hozott nyilvánosságra néhány részletet a készülékek idei várható piaci kilátásairól.

Az 5 millióra becsült szerény eladási mutatót részben a túl magas árakkal, az alkatrész ellátás nehézségeivel, és ennek nyomán a korlátozott kínálattal magyarázzák. Igaz egyelőre még az aktív 5G-hálózatokban sem tobzódhatunk.

A piackutató szerint idén ebben a piaci szegmensben leginkább három márka a Samsung, a Huawei és az LG rúghat labdába. Jövőre pedig miután rendezte jogi természetű vitáját chipgyártójával a Qualcomm-mal, az Apple is megörvendeztetheti márkahívőit az első 5G-s iPhone-jával.

Óriásiak a hosszú távú kilátások

„A Samsung lesz az idei első félév piacvezetője, ellátva a működő hálózatokkal elsőként indult Dél-Koreát és az USA-t. Azt jósoljuk, hogy az LG, a Huawei, a Xiaomi, a Motorola és még mások követik majd az év hátralévő részében. Az első 5G-s iPhone 2020 második felére időzíthető, ami több mint egy éves késést jelent az idei samsungos premierhez képest. Az Apple-nek vigyázni kell rá, ne essen túl messzire ez az időpont az 5G-s versenyben” – emeli ki a Strategy Analytics egyik vezető elemzője.

A piackutató másik szakértője rámutat, igaz, hogy a rövid távú kilátások gyengék, de a hosszú távúak hatalmasak. A cég szerint 2025-re az 5G-s okostelefonpiac már átlépheti az 1 milliárd darabos álomhatárt.

A kereskedelmi 5G-hálózatok megnyitják az utat a szélessávú, alacsony késleltetésű szolgáltatások, a 8K video, az online játékok, valamint az üzleti ügyfeleket célzó kiterjesztett valóság előtt. A következő fogós kérdés a mobilipar számára az lesz, vajon az ügyfél mennyivel többet hajlandó ténylegesen is fizetni az 5G-s telefonokért és szolgáltatásokért?

Szerdán itthon is lehull a lepel a frekvenciaértékesítésről

Magyarországon is nagy várakozás előzi meg az 5G startját, amihez azonban a szolgáltatóknak szüksége van a megfelelő frekvenciákra. Ezek értékesítésének idei várható ütemezéséről és egyéb feltételiről holnap számol be a hírközlési hatóság.

A hazai mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone rendelkezik már a korábbi frekvenciatenderen megszerzett 3,5 GHz-es spektrummal, ami alkalmas 5G-szolgáltatásra. (A mobil pályára is készülő Digi frekvenciakészletében is ott van 3,5 GHz, de a cég még hivatalosan nem sorolható a mobilszolgáltatók közé.)