Bemutatta megújult operációs rendszerét a Huawei Technologies. A 2019 nyarán bevezetett HarmonyOS-t a cég már nemcsak a telefonjaira, hanem az összes okos eszközére is telepíti. Új okosórája pedig már testhőmérsékletet és vércukorszintet is mér.

Új Huawei okosóra

A mostani bejelentésen okosórákat (Watch 3 Series), vezeték nélküli fülhallgatókat (FreeBuds 4), tableteket (MatePad Pro), digitális ceruzát (M-Pencil) és monitorokat (MateView, MateView GT) is bemutatott, amelyeken már az új saját fejlesztésű operációs rendszer, a HarmonyOS 2 fut.

Egységben az együttműködés

A felhasználók többsége ma már egyszerre több okos eszközt is használ, amiknek az összekapcsolása és a rajtuk lévő applikációk kezelése néha nehézségekbe ütközhet. A HarmonyOS 2 fejlesztése során az egyik legfontosabb cél ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése volt – emelte ki Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának a vezetője.

A megosztott technológián alapuló rendszerszoftver az eddig függetlenül működő eszközöket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze a hardverintegráción és a Service Widget-eken keresztül. Ezeket a lehetőségeket a vállalat a fejlesztők számára is elérhetővé teszi.

A készülékek közötti kommunikáció érdekében a felhasználók az úgynevezett többkészülékes vezérlőpanelje (Multi-device Control Panel) felületén található „drag-and-integrate” funkcióval kapcsolhatják össze a készülékeiket.

Filmnézésnél például elegendő megnyitni a vezérlő panelt és az okoskijelző ikonját áthúzni a telefon ikonjára, így a film a telefonról egyből a TV-re ugrik át. A FreeBuds használatához pedig a fülhallgató ikonját kell áthúzni a telefonéra, így a hang a TV helyett azonnal a Huawei fülhallgatóján keresztül szól.

A HarmonyOS új, többkészülékes vezérlőpultja (Multi-device Task Center) lehetővé teszi az alkalmazások használatát különböző készülékeken anélkül, hogy telepíteni kelljen őket mindegyiken. Az éppen használt programok és alkalmazások minden olyan eszközön láthatók, amelyeken a HarmonyOS fut. Ha nagyobb képernyőre lenne szükség egy mobiljátékhoz, elegendő előhívni az úgynevezett Overview Screent és átküldeni a játékot a MatePad Pro kijelzőjére.

A Home Screenen látható alkalmazásokban egy felhúzással Service Widget-ek generálhatók, amelyek valós idejű információkat mutatnak meg, az alkalmazás megnyitása nélkül. Egyes alkalmazásoknál egy felfelé csúsztató mozdulat után az ikonon egy nagyobb lebegő ablakban megjelennek a legfontosabb információk, például a legutolsó öt e-mail, vagy az utolsó jegyzet első pár sora. A Service Widget-ek mérete szabadon változtatható és a képernyőről eltüntethetők.

Biztonsági szempontok

A felhasználók adatainak védelme mellett, amelyet az oprendszer az EMUI adatvédelmi és biztonsági technológiáira építve és azokat fejlesztve biztosít, cél volt az is, hogy csak az arra jogosult felhasználó érhesse el az adatokat az adott készüléken, ezért a rendszer biztosítja, hogy minden készülék, illetve a tárolási, adatátviteli és -tárolási folyamat biztonságos legyen.

A felhasználók a telefon feloldásához az okostelefon arcfelismerését és egy külön ellenőrzést is használhatnak, ami megvizsgálja, hogy valóban a felhasználó viseli a telefonhoz csatlakoztatott órát. A rendszerszoftver kategóriánként kezeli a felhasználók adatait és egyedi biztonsági mércéket állít be az összekapcsolt eszközök számára.

Új okosóra, láz- és vércukormérő funkcióval

A bejelentésen a Huawei számos olyan készüléket mutatott be, amelyeken már a HarmonyOS 2 fut, mint például a Watch 3 okosórákat, a MatePad Pro-t, a következő generációs, aktív zajszűréses, vezeték nélküli fülhallgatót, a Freebuds 4-et, az M-Pencil digitális okosceruzát, illetve két csúcskategóriás monitort, a MateView-t és a MateView GT-t.

A Huawei új okosórája, az ívelt üveglappal és 316L rozsdamentes acélvázzal felszerelt Watch 3 vadonatúj koronával érkezik, amely érzékeli a különböző mértékű nyomást és érintésre haptikus visszajelzést ad, rezeg. Az órákon mostantól a felhasználó már hívásokat indíthat és fogadhat, illetve zenét is hallgathat. Mindehhez elegendő a telefonszámot és az adatokat megosztani egy okostelefonnal.

A Watch 3 óra a szokásos fitnesz- és egészségprogramok mellett akár százféle edzésmódot is támogat. Legújabb funkcióként már a testhőmérsékletet és a vér glükózszintjét is méri. (Ezt idén nyárra korábban a Samsung is beígérte.) Az óra segélykérő funkciókkal is rendelkezik, érzékeli, ha a felhasználó elesik, felkínálva a segélyhívást. Figyelmeztet továbbá a gyógyszer beszedésének idejére és a rendszeres folyadékbevitelre is.

A Watch 3 Pro okos üzemmódban akár öt napig, ultrahosszú üzemmódban pedig 21 napig bírja egy feltöltéssel, míg a Watch 3 okos üzemmódban három, ultrahosszúban pedig tizennégy napig működik.

Új táblagép és digitális ceruza HarmonyOS-szel

Az új MatePad Pro tablet, 12,6”-es OLED FullView kijelzővel és 90%-os kijelző-test aránnyal érkezik, ami a piacon elérhető tabletek között jelenleg a legnagyobb. A HarmonyOS adatkezelési- és feladatmegosztási képességeivel a készülék képes együtt dolgozni okostelefonokkal és számítógépekkel.

Támogatja a többkészülékes együttműködést (Multi-screen Collaboration) is a tablet és PC-k között: tükrözés és kiterjesztés üzemmódban a tablet rajztáblává és kijelzővé válik. A tabletekkel együtt mutatták be a cég digitális ceruzájának második generációját is. A Huawei M-Pencil bármilyen beviteli mezőben lévő kézírást valós időben digitális szöveggé alakítja.

A cég tervei szerint az új operációs rendszert nemcsak a jövőbeni új eszközeire, hanem a P10, Mate 9 okostelefonokig visszamenőleg több mint száz eszközre is frissíti előbb-utóbb – írja az Android Authority.