Közös kutatóintézet és kihelyezett tanszék alapításáról állapodott meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram. Az együttműködés egyik célja olyan mesterséges fényforrások kutatása, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.

Mesterséges fényforrások a növénytermesztésben

„Közös érdekünk, hogy az agrárium jövőjét mutató vizsgálatok eredményei az oktatásban is hasznosuljanak. Ennek érdekében a MATE vállalja, hogy az újonnan létesülő tanszék működéséhez tananyagot dolgoz ki, szakmai továbbképzéseket szervez, közös pályázati lehetőségeket keres, továbbá szaktanácsadással biztosítja a beltéri növénytermesztés és állattartás során felhasználható kutatások előrehaladását” – hangsúlyozta a közös bejelentésen Gyuricza Csaba, az intézmény rektora.

„A MATE-val való együttműködés egyike az első alkalmaknak itthon, amikor egy egyetem és egy vállalat agrárkutatások céljából közös kutatóintézetet hoz létre” – emelte ki Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: a cég technológiai szolgáltatóként képes arra, hogy a MATE-val közös eredményeket piacképes megoldásokká formálják és a világpiacra vigyék. A megállapodás keretében szívesen fogadják az egyetem hallgatóit szakmai gyakorlat és duális képzés keretében is.

A duális oktatásba bevonják a Tungsram most épült vertikális farmját is

Emlékeztetett rá, hogy idén májusban a Tungsram budapesti telephelyén megépült a régió első, kereskedelmi méretű vertikális farmja, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek.

A 150 négyzetméteres, magyar fejlesztésű és gyártású létesítmény 575 millió forintból épült, a beruházási összeg közel fele állami támogatás volt. A mesterséges intelligenciát(AI) és gépi tanulást(ML) alkalmazó 21. századi technológia számos pontján szenzorok gyűjtik az adatokat. Ezekhez most már az együttműködés keretében a MATE szakértői és hallgatói is hozzáférhetnek.

A régióban kutatás-fejlesztés céljából egyedülállónak számító farmon hidropóniás rendszerben mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek kizárólag LED-es, mesterséges megvilágítással, napszaktól vagy időjárástól függetlenül. A területet két kisebb méretű klímakamra egészíti ki, ahol maga a kutatási tevékenység zajlik, és az itt elért eredményeket kamatoztatja a vállalat a kereskedelmi méretű farmon.

A Tungsram beltéri farmokra szánt lámpáival külföldi egyetemekkel már folynak kísérletek, ide sorolható a holland Wageningen Egyetem, az angol Readingi Egyetem vagy a Fraunhofer Intézet is.

A vertikális farmok sajátosságai

A beltéri gazdálkodáson belül a vertikális farmokon kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznak (szemben az üvegházakkal), így egész évben, klímától függetlenül, akár városi környezetben is lehet növényt termeszteni.

A vertikális termesztés során nem alkalmaznak növényvédőszereket, sem génmódosítást. A LED technológia, amely már hozzájárult az üvegházi termesztés forradalmasításához is, képes energiahatékonyan előállítani a zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények növekedéséhez szükséges, a Naphoz hasonló fényt.

A zárt technológia révén a kórokozók is távol maradnak. A vízfelhasználás akár 95-98 százalékkal is kisebb, mint a szabadtéri termesztés esetében. Ezáltal a termelékenység (produktivitás) is nagyságrendekkel nagyobb, mint kültéren.

Ennek ellenére ez a technológia ma még költségesnek számít, ami piaci szempontból jelenleg az alábbi négy szegmensben tűnik versenyképesnek:

  • a speciális zöldségek (mikrozöldek, bébilevelek)
  • a gyógyszeripar számára hasznos növények, amelyekből illóolajok, kivonatok készülnek
  • palánták szaporításra
  • eper, ami a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse