A hazai bankok közül elsőként a K&H vezeti be a Google Pay mobilfizetési megoldást. Tavaly a hazai kibocsátású kártyákkal közel 970 milliószor, napi átlagban 2,65 millió alkalommal fizettek belföldön, ez 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Google pay

A Google Pay indulásával még többen lehetnek az okostelefonnal fizetők Magyarországon. A szolgáltatás Magyarországon november óta érhető el a Revolut, TransferWise, Curve és Monese felhasználók számára. A hazai pénzintézetek közül először a K&H lép vele a piacra. A bankcsoport egyébként már öt éve teszi lehetővé a mobiltárcás fizetést, legutóbb 2020 júniusában az Apple Pay rendszerét vezette be.

Az okostelefon zsebre vágja a többi platformot

„Egy év alatt meghatszorozódott az érintésmentes mobiltárca-használók száma, az érintésmentes mobilfizetések száma pedig ötszörösére emelkedett, amely egyértelműen jelzi, hogy az okostelefon zsebre vágja a többi platformot” – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Hozzáteszi: a járványhatás is elősegítette a készpénzmentes fizetési megoldások térnyerését. A hivatalos jegybanki adatok szerint 2020-ban az érintős bankkártyák száma 1,1 millióval nőtt, ez a kategória az összes magyarországi fizetési kártya 92 százalékára rúg.

„A Google Pay segítségével az érintettek bárhol fizethetnek. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a K&H által kibocsátott bankkártyák digitalizálva kerülnek bele az okostelefonokba, vagyis a kártyaadatok úgynevezett tokenekre cserélődnek, és ezek biztosítják a fizetési tranzakciót. Nagyon leegyszerűsítve a kártyaadatokból lesz egy másik adatsor, ezek lesznek a tokenek. A virtuális fizetési technológia garantálja, hogy ezek a tokenek kizárólag az adott okostelefonban működnek, azaz biztonságos a velük történő fizetés” – magyarázza Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Megjegyzi továbbá, hogy a Google Pay érkezése növelheti a mobiltárcák népszerűségét, a múlt év végén az érintésmentes tranzakcióknak már nyolc százaléka zajlott mobilfizetéssel.