Leggyakrabban banális hibák – nem megfelelő applikáció, Bluetooth kapcsolati problémák – miatt nem működnek megfelelően az okoseszközeink. Az akkumulátorok hosszabb élettartamáért is sokat tehetünk – hívják fel a figyelmet a hazai szakértők.

Tetoválás is módosítja az okosórák működését

Nincs letöltve a megfelelő mobil alkalmazás, nincs bekapcsolva a Bluetooth, netán tetoválás van a csuklón – ilyen és ehhez hasonló okok játszhatnak közre abban, hogy nem működnek megfelelően a viselhető okoseszközeink. A Huawei magyarországi szervizcsapata összegyűjtötte az okoseszközei kapcsán leggyakrabban előforduló hibákat és a megoldásukra szóló javaslatokat.

A legtöbb gondot az eszközök párosítása jelenti

A hazai leányvállalat februári felmérése szerint a magyar válaszadók kétharmada visel okosórát vagy okoskarkötőt, 54 százalékuknak pedig van vezeték nélküli fülhallgatója is. Az is kiderült, hogy miközben a vásárlók elsősorban azokat az okoseszközöket keresik, amelyek egyszerűen összekapcsolhatók meglévő okostelefonjukkal, vagy notebookjukkal – a legtöbb probléma épp az eszközök párosításánál merül fel.

A leggyakoribb eset, ha a párosítani kívánt eszközök nem látják egymást. Szerencsére a mai alkalmazások elég részletesen, lépésről lépésre magyarázzák el a folyamatot. Viszonylag ritka, hogy azért nem sikerül a párosítás, mert maga a Bluetooth nincs bekapcsolva, de az gyakran előfordul, hogy más eszközhöz kapcsolódik a füles vagy az okoskarkötő.

Ahhoz, hogy az óra és a fülhallgató párosítható legyen, bontsuk a kapcsolatot a fülhallgató és az egyéb eszközök között, vagy indítsuk újra a fülhallgatót! A fülhallgatót tegyük párosítás üzemmódba, majd az órán nyomjuk meg a felfele gombot, belépve a Beállítások – Fülhallgatók menübe. Majd itt válasszuk ki a fülhallgatót!

Hiányzik a megfelelő applikáció

A Huawei viselhető okoseszközei könnyen csatlakoznak az összes okostelefonhoz, az Android rendszer mellett iOS és Windows készülékekkel is kompatibilisek. Ehhez azonban szükséges a Huawei Health alkalmazás letöltése.

IOS eszközökhöz párosítás során elsőként töltsük le a Huawei Health alkalmazást az AppStore-ból, majd a telefon Bluetooth beállításain belül párosítsuk az eszközöket. Ez után nyissuk meg a Huawei Health alkalmazást, és kövessük a képernyőn megjelenő instrukciókat!

Hogy még teljesebb módon kihasználhassuk a vezeték nélküli (TWS), aktív zajszűréssel rendelkező fülhallgatók képességeit és elvégezhessük finomhangolást, az iOS eszközökön elengedhetetlen a Huawei AI Life alkalmazás letöltése.

Az Android rendszerű okostelefonokhoz elsőként az alábbi linkről töltsük le a Huawei AppGallery-t: https://consumer.huawei.com/hu/mobileservices/appgallery/. Ezután ebből az alkalmazás áruházból töltsük le a Health applikációt, majd telepítés után indítsuk el, és kövessük a képernyőn megjelenő instrukciókat!

Mitől pontatlanok a véroxigénszint- és pulzusmérések?

A véroxigénszint- és pulzusmérést az óra, vagy okoskarkötő hátlapján levő optikai szenzor végzi, ennek megfelelő működését viszont bizonyos külső tényezők befolyásolhatják. A mérést nem lehet pontosan elvégezni tetovált bőrfelületen, vagy dús szőrzeten.

Az is akadálya a pontos mérésnek, ha a szenzor szennyeződött, mivel a rárakódott por, vagy izzadtság is blokkolhatja azt, amit ajánlatos rendszeresen letörölni. Érdemes azt is ellenőrizni, hogy vajon a szíj megfelelően szoros-e a méréshez. Ha az túl laza, az eszköz nem képes jól mérni.

Eltérő lépésszámok az okoseszközön és az okostelefonon

A viselhető okoseszközök és okostelefonok gyorsulásmérő segítségével követik a lépéseket, a mozgás és a gyorsulás iránya alapján határozzák meg, hogy a lépések ténylegesen megtörténtek-e. Mivel általában zsebben tartjuk a telefonunkat, ezért az észlelés jellemzően függőleges állású gyorsulásmérésen alapszik.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a viselhető eszközök pontosabb lépésszámadatokat közölnek, mert a felhasználó karmozgását mérik, figyelembe véve az X, az Y és a Z tengely irányában bekövetkező gyorsulás változásait is.

A viselhető okoseszközben alkalmazott, az elméleti és kísérleti adatokon alapuló mozgásészlelési módszer tudományosabb és megbízhatóbb is. Ma már pontosabban mér olyan nehezebben értelmezhető helyzetekben, mint a karlendítés egy helyben állva vagy ülve, az étkezés és a fogmosás. Ha az ilyen mozgás sokáig tart, az érzékelők által begyűjtött adatok hasonlíthatnak a séta közben gyűjtött adatokra. Ez okozhat némi eltérést.

Hogyan méri az okosóra az alvásunkat?

A pontatlan mérés egyik oka lehet, hogy a csukló, vagy a kar alvás közben mozog, ezért az eszköz nem alvásként érzékeli az adott időszakot. Pontosabb adatokat kaphatunk, ha nem az erősebb kezünkön viseljük az eszközt (tehát a jobbkezesek viseljék bal kézen).

Zavaros adatok keletkezhetnek akkor is, ha túl laza az eszköz szíja és akkor is, ha az eszköz nagyon kevés csuklómozgást észlel. Így tévesen alvást azonosíthat, mert a kevés mozgás az alvás egyik fő ismérve.

A karkötő a viselés észleléséhez beépített érzékelőt használ, ennek működése a bőrről visszaverődő fényen alapul. Ez több hullámhosszon is észleli a visszaverődő fényt, de ha eszközünket bizonyos felületekre (asztalra, kanapéra, lepedőre) helyezzük érzékelővel lefelé, akkor a felületről visszaverődő fény hasonló lehet a bőrről visszaverődőhöz, ebben az esetben is viselést észlelhet és téves alvásadatokat rögzíthet.

 

Akkumulátor élettartamának meghosszabítása