A negyven év feletti korosztályból keres a digitális szakmákban dolgozó női példaképeket az Informatikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) és a Women in Technology(WiTH). A Huawei Technologies Hungary pedig országos pályaorientációs programot hirdetett meg egyetemi felvételi előtt álló lányoknak. Két friss kezdeményezés a mostani lehetőségekből.

Nők az ICT-ben

Közös pályázatot hirdetett meg női példaképek megtalálására az IVSZ és a Women in Technology egyesület. A két szervezet is meglehetősen alulreprezentáltnak látja ugyanis a női szakemberek számát és arányát a digitális gazdaságban.

A héten meghirdetett pályázaton olyan gazdasági társaságoktól, szervezetektől várják a jelöléseket, akik innovatívak és nyitott gondolkodásúak, büszkék a női alkalmazottjaik, vagy a vállalkozóként körükben dolgozó nők teljesítményére, és szívesen mutatnának példát a szervezeti diverzitásra, a női munkavállalóikon keresztül.

Az Európai Unión belül a friss kimutatások szerint mintegy nyolcmillió infokommunikációs szakember dolgozik, akiknek csupán 17 százalékuk nő, Magyarországon pedig ennél is kedvezőtlenebb a helyzet, itthon a nők aránya a digitális szakemberek körében csupán 12 százalék.

Nők az ICT-ben

„A 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázat keretében a két szervezet egyfelől nyilvánosságot kíván teremteni azoknak a női szakembereknek, akik mindennapi munkájukkal jelentősen hozzájárulnak vállalatuk, az infokom(ICT) szektor, a technológia intenzív ágazatok, és végső soron a magyar gazdaság versenyképességéhez.

Nem szabad veszni hagyni, az X-generáció szakmai tudását és évtizedes tapasztalatát

Másfelől láthatóvá kívánja tenni azokat a 40 év feletti nőket, akiknek a munkája és jelenléte elősegítheti a női munkavállalók és női vezetők számának növelését a digitális gazdaság technológiai területein. Az IVSZ korábbi kutatásának eredményei alapján ugyanis minél idősebb egy nő, annál nagyobb eséllyel hagyja el a szektort és módosít pályát vagy választja inkább az ICT-szektor kiszolgáló és üzleti területeit – például az üzleti elemzést, projektmenedzsment pozíciót.

A pályázattal a két szervezet arra is felhívja a hazai munkaadók figyelmét, hogy a 40-50 év felettiek, vagyis az X-generáció tagjai magas szakmai tudással, évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal képesek hozzájárulni egy-egy cég életéhez és értékéhez.

A nők számának növelése a digitális gazdaságban komoly tartalékot jelenthet az unióban és Magyarországon egyaránt, és amit tudatosítani kell a hazai technológiai szektorban aktívan jelen lévő vállalatok körében.

“Az IVSZ-nél több olyan kutatást is végeztünk a közelmúltban, amelyek kifejezetten a nők és az idősebb generáció helyzetét vizsgálták az iparágban, azzal a szándékkal, hogy ezeken keresztül rámutassunk, hogyan szólíthatóak meg, hogyan motiválhatók a tapasztalt női szakemberek arra, hogy az IT-szektorban vagy a digitalizálódó vállalatoknál kamatoztassák tudásukat. Az “Összefogás a Digitális Magyarországért” kiáltványunkban is hangsúlyos javaslatként szerepel a nők integrálása a munkaerőpiacra, és hisszük, hogy a példaképek bemutatásával egyre több nő lát majd valódi perspektívát maga előtt a digitális gazdaság területén is” – kommentálta a kezdeményezés indítását Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

A pályázaton való indulásra a közösségek november 30-ig jelölhetnek női példaképeket, a jelölő szakmai szervezet, gazdasági társaság, kormányzati hivatal, civil szervezet, oktatási intézmény lehet, egy szervezet több pályázatot is benyújthat.

Nemcsak a versenypiacon dolgozók köréből lehet nevezni, hanem a pedagógusok, egyetemi oktatók, HR vezetők, jogi képviselők, és a civil szektor tagjai közül is. A jelöltekről egy kellően diverzifikált bíráló bizottság dönt, a díj átadásának tervezett időpontja 2023. január.

Pályaorientációs program fiatal lányoknak

A 16-19 éves fiatal lány korosztályt célozza meg a Huawei Technologies Hungary országos pályaorientációs programja, hogy vonzóvá tegye számukra az IT- és mérnökszakmákat, valamint a technológiai ágazatot.

A „Women in Technology” programsorozat részeként az érdeklődők idén először négy helyszínen, Győrben, Kecskeméten, Budapesten és Oroszlányban hat alkalomból álló ingyenes műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, amely betekintést nyújt a gyakorlati mérnöki munkába, és az infokommunikációs cégek életébe, hogy az itt szerzett ismeretek alapján bátrabban merjenek jelentkezni az informatikai és mérnökképzésekre. (Az azonos nevű kezdeményezés nem azonos a WiTH egyesülettel, hanem a kínai távközlési vállalat saját finanszírozású globális programja. A Huawei egyébként maga is alapítója a WiTH-nek is.)

A résztvevők egy-egy tudományos projekt keretében megismerhetik a folyamattervezést és -irányítást, a csapatban gondolkodást, amelyek révén közelebb kerülhetnek napjaink digitálizált mérnöki szerepeinek megértéséhez.

Az edukációs program kialakítása a Maker’s Red Box alkotópedagógiai tananyagára épült, amelynek lényege, hogy megtanítsa a digitális és analóg eszközök kreatív használatát. A programsorozat december végéig tart.

A workshopok mellett a tanulóknak lehetőségük nyílik a Huawei csúcstechnológiákkal felszerelt Európai Ellátó Központját is meglátogatni Pátyon; láthatják, hogy hogyan segíti az 5G, a kiterjesztett valóság(AR), a mesterséges intelligencia(AI), vagy egy automatizált szállítórobot a hatékonyabb munkavégzést.

Mindemellett a biztonságos internetezéssel és eszközhasználattal kapcsolatos, illetve egyéb edukációs előadásokat hallgathatnak meg, továbbá kerekasztal-beszélgetéseket, melyek keretében az ICT-iparban dolgozó, sikeres nők osztják meg velük szakmai tapasztalataikat.

 

Nők az ICT-ben