Évente minimum kétszer speciális figyelmet kapnak a nők a technológiai szektorban is. A nőnap mellett jó apropó a helyzetük megtárgyalására a szokásos április végi nemzetközi kezdeményezés a Girls in ICT. Hogyan állunk ezen a téren ma Magyarországon?

Az Eurostat legutóbbi adatai szerint 8,5%-kal Magyarország abszolút sereghajtó az Európai Unióban az infokommunikációs szakmákban foglalkoztatott nők arányát tekintve, és jelentősen elmarad az EU átlagtól(16,5 %) is.

Ráadásul nálunk az arány évek óta inkább csökken, 2015-ben az arány még elérte a 12 százalékot is. Mindeközben az IT-területen dinamikusan bővülnek a változatos szakmai készségeket és az úgynevezett soft skilleket igénylő pozíciók – ebben pedig a nők jobban teljesítenek.

A digitalizációval egyre gyarapszik az ehhez értő szakemberek iránti igény. A kereslet lefedésében sokat jelent(ene), ha minél több nő számára lenne reális, elérhető és vonzó alternatíva az IT-karrier. Egy közelmúltbeli, 5000 informatikai szakember bevonásával készült felmérés szerint azonban a területen dolgozó nők több mint egyharmada (37%) tartott korábban a technológiaiszakmáktól a férfidominancia miatt, akik pedig vezető pozícióba kerültek pályájuk során, gyakran (30%) tapasztalták, hogy a férfi kollégák megkérdőjelezték döntéseiket.

Nők arányaz ICT munkakörben

A képzések hiányára már nem lehet panaszkodni

Magyarországon ma már számos cég kínál kimondottan lányoknak, nőknek szóló képzéseket. A legfiatalabb korosztály számára a Skool alapítvány igyekszik a programozást élményszerűen tanítani, hogy mindeközben a lányok átélhessék a kreatív alkotás és felfedezés élményét.

Kisgyerekes anyáknak nyújt programozói képzési lehetőséget a Green Fox Academy és az Academy4MoMs együttműködése. A 9 hónapos kurzus elvégzése során az „iskola” azt is megoldja, hogy a foglalkozások idejére a gyerekekre szakképzett nevelők vigyázzanak. Az itt szerzett tudással akár részmunkaidős állást is megpályázhatnak a résztvevők. Ebben az egyik meghatározó céges partner a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító Blackrock budapesti leányvállalata, ahol a cég saját IT platformját, az Aladdint fejlesztik.

A Braining Hubnál az alapozó tanfolyamokon már eddig is átlagosan 30% volt a nők részvételi aránya, mostanra pedig már a junior képzések is hozzák ezt a mutatót. Az ügyfelek visszajelzései is pozitívak a frissen képzett női informatikusokról, akik új szempontokat és hozzáállást visznek magukkal a munkába.

Az állami oktatási rendszerben jellemzően a felsőoktatás kínál informatikusi képzéseket. Ennek nyomán a 10 évvel ezelőtti 3-4 százalékról már legalább 15 százalékra javult a mérnök-informatikus női hallgatók aránya. Tapasztalat szerint a lányok körében kisebb is a lemorzsolódás, mint a fiúknál, többen jutnak el a diplomáig.

A mai helyzetben sok esetben ugyanakkor nem elvárás az egyetemi végzettség, lehet valaki nagyon jó programozó úgy is, ha programozóiskolában, úgynevezett bootcampen szerezte a tudását. Bíró Ágota, az Emarsys HR igazgatója szerint a diplomások előnye, hogy az egyetemi évek alatt megtanulják kezelni a kötelező, kellemetlen helyzeteket, a programozóiskolások viszont korábbi karrierjükből hoznak olyan plusz képességeket, amelyek értékesek lehetnek az új munkakörben.

A bootcamp képzések erőssége, hogy a tananyag sokkal inkább fókuszál a munkahelyeken hasznosítható tudás elsajátítására, jóval aktuálisabb, modernebb technológiákat tanítanak, és a soft skillekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezek között említhető a csapatmunka képessége, a jó kérdésfeltevések, az önreflexió, és a tanulási készség.

Miért jó (női) informatikusnak lenni?

Az IT-karrier számos előnnyel járhat a nők számára, ahol gyakrabban adott a munkahely rugalmassága, mint esetleg más szakmákban. A versenyképes fizetés is vonzó lehet, amiben szakértők szerint nálunk már többnyire megvalósult az egyenlő munkáért egyenlő bér elve is.

A nők informatikában betöltött szerepét tárgyalták meg nemrégiben az Emarsys és az Egyenlítő Alapítvány női vezetői, a Wild Code School által szervezett találkozón. Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője szerint jó, hogy már legalább 10-15% a „női kvóta” a felsőfokú informatikai képzésekben, de az ideális cél a 30% lenne, mivel itt húzódik az a határ, melytől felfelé a kisebbség már nem érzi magát rosszul.

Miért fontos, hogy a jelenleginél nagyobb arányban képviseltessék magukat a nők az informatikában? Bíró Ágota szerint nem az a kérdés, hogy kell-e több nő a tech szektorba, hanem, hogyan kell ezt megvalósítani. A diverzitás a csapatmunkában rendkívül fontos– kutatások igazolják, hogy egy változatos csapat sokkal hatékonyabban tud működni, mint egy homogén, a munkatársak is jobban érzik magukat ilyen közegben. A nők általában máshogy közelítenek egy-egy problémához, másképp kommunikálnak, és ez nagyon jót tesz a vállalati kultúrának.

Meg kell változtatni az informatikához kapcsolódó nyelvezetet is, hogy az gendersemlegesebbé váljon, és ne riassza el a nőket a szakmától. A programozásban a hangsúly jelenleg a technológia matematikai elemén van, pedig az informatika sokkal több a kódolásnál. Más képességek is fontosak a technológia területén, például a kreativitás és az empátia is. A Wild Code Schoolnál, ahol ösztöndíjjal is támogatják a nőket, ugyancsak 30 százalékos a női résztvevők aránya.

Az internethasználatban is alulreprezentáltak még a nők

A nők jelentős hátrányban vannak a férfiakkal szemben az internet használatát illetően is világszerte – mutat rá az Nemzetközi Távközlési Unió(ITU) friss felmérése. Az elmúlt hat évben ugyan folyamatosan csökkent a különbség, ám még Európában is nagyobb arányban használják a férfiak az internetet, mint a nők. Az internet penetráció aránya a férfiak körében tavaly 84,9%-volt, míg ugyanez a nők körében 80,3%-ot tett ki – derül ki a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) felméréséből. – hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója.

Az internet használatában globálisan még nagyobb a különbség a nemek között. Az ITU adatai szerint a Föld férfi lakosságának több mint 58%-a használta tavaly a világhálót, ami a nők esetében csupán 48% körüli.

A tudatos internethasználatra, azon belül is a közösségi oldalakéra az Európai Bizottság közelmúltban kiadott Special Eurobarométer kutatása kiemeli , hogy a nőknek ma már mindössze a harmada nincs tisztában azzal, miként változtathatja meg ezeken a felületeken biztonsági beállításait. Hasonló arányban vannak azok, akik megbíznak az alapbeállításokban. Tízből csaknem ketten pedig még mindig nem aggódnak azon, hogy megosszák személyes adataikat.

„Ugyanakkor kortól és nemtől függetlenül különös figyelmet kell fordítani a világháló tudatos használatára és az adataink biztonságára. Ma már naponta mintegy 400 ezer új számítógépes kártevő bukkan fel” – emeli ki Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója.