Az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései tavaly ősszel léptek életbe, az ezen alapuló első hazai ügyletre 5 hónapot kellett várni. Milyen tapasztalatok szűrhetők le a K&H Bank és aSzámlázz.hu együttműködésének első néhány hetéről?

Lassan nyílnak a banki adatkapuk

Miközben a meghatározó magyarországi bankok már tavaly tavasszal megnyitották fejlesztői és tesztkörnyezetüket a harmadik feles szolgáltatók(TPP) előtt, az első éles hazai együttműködésre még jó ideig várni kellett.

Már több mint ezren csatlakoztak az autokassza rendszerhez

A K&H Bank vállalkozói és céges ügyfelei a nyílt bankolás keretén belül Magyarországon elsőként február 10-én csatlakozhattak a mára már közel 186 ezres ügyfélkörrel rendelkező Számlázz.hu autokassza rendszerébe. Az indulás óta több mint ezer, zömében budapesti informatikai és távközlési profillal rendelkező, digitálisan érett cég szinkronizálta bankszámláját a szolgáltatással. A felhasználók többsége kkv méretű és viszonylag frissen alapított vállalkozás.

„Az autokassza szolgáltatással a pénzügyi adminisztráció lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá vált, aminek nyomán akár napi négy órát is megspórolhatnak a vállalkozások. A szolgáltatáshoz csatlakozó ügyfeleknek nem kell időt tölteniük a bizonylatok kézzel történő adminisztrációjával, mert a rendszer ezt automatikusan megteszi helyettük. Ha pedig díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlára, és még nem tartozik hozzá számla, akkor a rendszer azt automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek ” – emelte ki Kökény Roland, a K&H Bank kkv szegmens marketing vezetője.

„Tavaly a vállalkozások 21 százaléka számlázott online számlázóprogrammal: ez az arány idén biztosan nőni fog, hiszen 2020. július 1-től minden, belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak. A feladatot a számlázz.hu automatikusan elvégzi majd a számla kiállításának pillanatában. A számlázz.hu ígymár nem egy egyszerű számlázóprogram, hanem egy digitális ökoszisztéma – hívta fel a figyelmet Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője.

A nyílt bankolás nem áll meg az online számlázásnál

Hozzátette: érdemes megbarátkozni az innovatív digitális megoldásokkal, ugyanis a nyílt bankolás adta lehetőségek nem állnak meg az online számlázásnál. Kereskedői kedvezményprogramok, hitelbírálatok és egyéb testreszabott befektetési ajánlatok, vagy akár kereskedelmi fizetési megoldások esetén is kiválóan működhet a jövőben.

A következő évek jelentős átalakulást hoznak a pénzpiacon, a PSD2 indulása nyomán. Az uniós irányelveknek megfelelően a bankok egyfelől kötelesek lehetővé tenni az azt engedélyező ügyfeleik számára, hogy külső szolgáltatót vonjanak be az online módon elérhető folyószámlájukról kezdeményezett átutalásokhoz. Ezeknek a külső fizetéskezdeményező (PISP) szolgáltatóknak is rendelkezniük kell az összes szükséges hatósági és egyéb engedéllyel.

Másfelől ingyenesen kell elérhetővé tenniük az ügyfelek online folyószámláira vonatkozó számlainformációkat, beleértve a számlaegyenleg- és a pénzforgalmi tranzakciós adatokat, az ez utóbbiakat gyűjtő külső számlainformációs szolgáltatók(AISP) számára is.

Külső, vagy harmadik felek lehetnek más bankok, vagy nem banki szereplők is. Utóbbi kategóriába sorolhatók pénzügyi startup cégek és egyéb technológiai vállalatok és a kiskereskedők.

Az internetbanki belépéshez ezentúl nem elég a felhasználónév és a jelszó, a bankoknak még egy másik módon is, meg kell győződniük, hogy valóban az ügyfelük kívánja használni a szolgáltatást. A legkézenfekvőbb a mobilos azonosítás lesz, aminek a formája viszont bankonként eltérő lehet.

Egyébként az első PSD2 tanúsítvánnyal rendelkező hazai számlainformációs szolgáltató az aggreg8 fintech cég volt, amely tavaly májusban kapta meg a PSD2 tanúsítványt, és amely két szolgáltatást nyújt az ügyfeleinek.

Az egyik egy olyan számlainformációs szolgáltatás, aminek a keretében a hozzá forduló ügyfél bankszámláinak tranzakció történetét egy közös online felületre szinkronizálja. Ezáltal az gyorsan és egyszerűen át tudja tekinteni a pénzügyi helyzetét. A másik szolgáltatás keretében a felhasználók a szinkronizált adataikat – egyedi felhasználás alapján – megoszthatják az aggreg8 erre szerződött üzleti partnereivel.

A nyílt bankolás jelenlegi állását összegezve Németh László a K&H Bank számlavezetés és bankkártya termékmenedzsment vezetője elmondta, hogy a 6-9 hónapos regisztrálási folyamatnak is betudhatóan 4 magyar TPP áll készen a PSD2 adta lehetőségekre. A megoldások közül pedig élesben működik a számlázz.hu K&H autokassza, egyelőre pilot üzemmódban van a K&H multibank megoldása, és egyelőre a Revolut API-val érhető el az Appspect kereskedői kedvezmény program.