Az európaiak a legfontosabb okos eszköznek az okostelefont, míg a legkevésbé fontosnak az okos hangszórót tartják. A régiónkban 2023-ban már a 90 millió darabot is meghaladja majd az okos eszközök piaca, aminek másik slágere az okos fülhallgató.

A Canalys piackutató cég a Honor megbízásából készített idén februárban egy átfogó kutatást, amiben az okos eszközök használatát és az ezekből felépülő ökoszisztémák adaptációját elemezte. Az előrejelzés szerint a 2023-ra a leszállított okos eszközök száma világszinten meghaladja a 3 milliárd darabot, beleértve az okostelefonokat, a számítógépeket, a táblagépeket, a viselhető karkötőket, az okoshangszórókat és a fülhallgatókat.

Európa a harmadik legnagyobb felvevőpiaca az okos eszközöknek

Ezen belül az európai piac mérete elérheti az 500 millió darabot, ami a teljes kínálat 17 százalékát jelenti. Európa ezzel a mennyiséggel Kína és az USA után a harmadik legnagyobb szereplő a világon. A vizsgált 2020-2023 közötti időszakban egyébként várhatóan évi 3,5 százalékkal bővül majd az európai piac. A leggyorsabban az okoshangszórók(10,9%) és az okosfülhallgatók (9,2%)kínálata növekszik. Az utóbbi időben igazi slágertermékké nőtték ki magukat a valóban vezeték nélküli TWS fülesek.

Közép- és Kelet Európában 2020-tól évi 3 százalékra becsülik az elemzők a növekedés ütemét, amivel a piac mérete 2023-ra eléri a 91 millió darabot. Az okos eszközök között a régiónkban a legnépszerűbbek az okos fülhallgatók, minden 100 darab okostelefonra 36 darab fülhallgató jut.

A kiemelkedő kereslet várhatóan abból ered majd, hogy a felhasználók a telefonvásárláskor kapott fülhallgatóikat mielőbb lecserélik vezeték nélküli termékre, a jobb hangminőség és a kényelem érdekében.

Ma már jellemzően egynél több okos eszközt használunk

A kutatás kitér a felhasználói szokásokra is, az ezzel kapcsolatos felmérést négy európai országban több mint 4 ezer fő bevonásával végezték. Olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy hány eszközt használnak egyidejűleg a felhasználók, illetve milyen feladatokat végeznek tipikusan egy adott eszközön.

A mindennapok során használt okos eszközök közül a legfontosabbnak az okostelefon bizonyult, a legkevésbé fontosnak pedig az okoshangszóró, utóbbi ellentmond annak a megállapításnak, hogy épp ennek az eszköznek a piaca növekszik a legnagyobb ütemben. A fontossági sorrendben a vezeték nélküli fülhallgatók, az okosórák és az okoskarkötők is megelőzik még a táblagépeket.

A válaszadók 41%-a egynél több okos eszközt használ munka közben vagy útközben. Ez a szám 68%-ra növekszik otthoni tartózkodás esetén. Okosórákat és okoskarkötőket főleg(56%) a sportoláshoz és az általános közérzet javítása érdekében vásárolunk, de szívesen kipróbálunk vele új okos funkciókat is(18%). Hasonló arányban találjuk hasznosnak az okostelefonról érkező értesítésekhez való gyorsabb és egyszerűbb hozzáférést.

Az okosfülhallgatókat elsősorban kényelmi okokból (48%), másodsorban a jobb hangminőség (20%), harmadsorban pedig az egyéb plusz funkciók (15%) miatt vásároljuk.