Soha nem látott mennyiségben fogytak a tavalyi harmadik negyedévben a vezeték nélküli fej-, illetve fülhallgatók. Igazi slágertermékké nőtték ki magukat a valóban vezeték nélküli TWS fülesek.

A szóban forgó időszakban az eddigi legnagyobb eladást produkálta ezeknek az audio készülékeknek a globális piaca, amely éves összevetésben 53 százalékkal 96,7 millió darabra nőtt – derül ki a Canalys friss jelentéséből.

A sztárfüles a TWS modell

A cég elemzői szerint a záró negyedév már túllépheti a 100 milliós küszöböt is, így 2019 egészére akár a 350 milliót is meghaladhatja a zsinór nélküli fej- illetve fülhallgatók eladása. A háromféle termékből álló kategória abszolút nyertese a valódi vezeték nélküli (true wireless stereo –TWS modell.

Ez a termék az adott negyedévben nemcsak a leggyorsabban – 183 százalékkal – növekvő szegmens volt, hanem belőle adtak el a legtöbbet 43 millió darabot ebben a kategóriában. Ezzel a legnépszerűbb fülessé lépett elő a vezeték nélküli sztereo fej- és fülhallgatók sorában. A klasszikus modellből 32 millió, a fejhallgatóból 22 millió darab talált gazdára a világon.

Fülhallgatók eladásai kategóriák szerint

Nagy a gyártói torta, még sokan osztozhatnak rajta

A sztárfülesből a legtöbbet az Apple szállította, az almalogójú cég részesedése, hasonlóan az okosórákhoz meghatározó 43 százalék. Az őt követő Xiaomi és a Samsung egyszámjegyű részesedést mondhat magáénak a világpiacból.

A klasszikus vezeték nélküli fülhallgatóknál és a fejhallgatóknál kiegyenlítettebb az élboly, a JBL a piacvezető, őt követi a Sony szorosan mögötte a Skullcandy, illetve néhány százalékkal lemaradva a Bose.

Az elemzők szerint erre a termékszegmensre főleg az okostelefon-gyártóknak érdemes még jobban koncentrálniuk, mert még hatalmas piaci potenciál van benne, jóval nagyobb, mint az egyéb viselhető, vagy otthoni okos eszközben.

A TWS kategória pedig még további lehetőségeket rejt, a technológia fejlődésével még okosabb lehet, beleköltözhetnek a virtuális asszisztensek és akkor a szerepe túlmegy majd az audio alapú szórakoztatáson. Ezekkel az eszközökkel fizethetünk is majd, a mindennapi fitness tevékenységben is igénybe vehetjük őket, de szerepük lehet majd az egészségügy korszerűsítésében is – állapítják meg a szakértők.

Fülhallgatók top eladói a világban